FNV sluit acties Tata Steel IJmuiden niet uit

Vakbond FNV sluit niet uit dat werknemers van Tata Steel in IJmuiden in actie komen tegen de voorgenomen fusie tussen de Europese tak van Tata Steel en Thyssenkrupp.

ANP
Luchtfoto van het het strand bij Wijk aan Zee met Tata Steel op de achtergrond. Beeld anp
Luchtfoto van het het strand bij Wijk aan Zee met Tata Steel op de achtergrond.Beeld anp

Vooral banenverlies is voor de bond reden om de werknemers tot protest te manen. In totaal zouden in Europa 4000 mensen hun baan verliezen door het samengaan van de bedrijven.

FNV erkent dat de exacte impact van de fusie op de werkgelegenheid in IJmuiden, maar ook andere productielocaties, niet duidelijk is. "Maar wij zullen er alles aan doen om banenverlies te voorkomen," zo klinkt het.

FNV maakt zich ook zorgen de zeggenschap van de Nederlanders. De vestiging in IJmuiden heeft volgens de bond nu een eigen beslissingsbevoegdheid over beleid en investeringen en beschikt daarnaast over een uitstekende onderzoeksafdeling.

Reactie CNV
Vakbond CNV zal zich hard maken voor goede regelingen voor eventueel boventallig verklaard personeel bij Tata Steel in IJmuiden, meldde een woordvoerder van de bond.

Volgens CNV is de voorgenomen banenreductie inherent aan fusies van grote bedrijven. Het is logisch dat gekeken wordt naar kostenvoordelen, aldus de bond, die naar eigen zeggen klaarstaat voor het personeel. "Kom maar door met regelingen en geld," aldus de zegsman.

Verder wijst CNV erop dat een fusie mogelijk zelfs het beste is voor de toekomst van de bedrijven, maar dat er voor nu te weinig informatie voorhanden is om daarover een mening te vormen. "We weten ook niet wat er gebeurt met IJmuiden als de fusie er niet komt," aldus CNV.

Lees ook: Tata en Thyssenkrupp samen, hoofdkantoor in Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden