FNV: Picnic strijkt geld op door onderbetalen personeel

Online supermarkt Picnic strijkt jaarlijks tien miljoen euro op door zijn personeel niet volgens de cao voor supermarkten te betalen. Dat stelt vakbond FNV na een gesprek vrijdagmiddag met Picnic in Amsterdam.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de bond is Picnic de enige websuper die het personeel in haar distributiecentra niet volgens de supermarkt-cao uitbetaald; Albert Heijn en Jumbo zouden dat wel doen. Niet alleen kan Picnic daarbij volgens de bond goedkoper werken, ook wordt zo het personeel onderbetaald.

Alleen al in het vorig jaar februari geopende distributiecentrum van Picnic in Diemen zou personeel zo al ruim twee miljoen euro mislopen, omdat ze een veel lager salaris krijgen dan als ze volgens de supercao betaald zouden worden.

Minimum
"Voor het zware werk dat de mensen bij Picnic doen, krijgen ze maar net iets meer dan het minimumloon betaald zonder toeslagen en onder slechte omstandigheden," zegt FNV-bestuurder Marianne Jekkers. "De gratis bezorging moet ergens van worden betaald. Een van de redenen waarom Picnic het goedkoper kan doen dan andere supermarkten is omdat ze onderbetalen. Gratis bezorgen bestaat niet."

Volgens de bond is de supermarkt-cao algemeen verbindend en moet Picnic zich er daarom aan houden. "Picnic weet dondersgoed dat het een supermarkt is, maar weigert om netjes het loon te betalen waar de medewerkers recht op hebben. De rekening leggen ze neer bij de werknemers. Het zorgt bovendien voor oneerlijke concurrentie."

Winkels
Volgens Picnic valt het bedrijf helemaal niet onder de supermarktcao, omdat het geen fysieke winkels heeft. Het bedrijf zegt gratis te kunnen bezorgen doordat het in tegenstelling tot de concurrentie en afgemeten assortiment heeft: wel alle producten, maar daarbinnen minder variatie.

Ook Albert Heijn betaalt het personeel in de vier - straks vijf - distributiecentra voor thuisbezorgen niet volgens de supermarktcao, maar volgens de arbeidsvoorwaarden voor distributiecentra. Ook daar heeft FNV actie tegen gevoerd.

FNV hekelde eind vorig jaar de arbeidsomstandigheden in twee distributiecentra van Picnic, die niet veilig genoeg zouden zijn. Picnic liet daarop weten dat het aan verbeteringen werkt.

Picnic
"We hebben hun hele lijst met veiligheidsaanbevelingen doorgenomen," zegt topman Michiel Muller van Picnic, waar we de afgelopen drie maanden keihard aan hebben gewerkt; 99 procent daarvan hebben we gedaan."

Muller peinst er niet over om de supermarktcao in te voeren. "We zijn een jong bedrijf, met jonge mensen. Laat ons onze eigen bestemming bepalen. Daar horen goede arbeidsvoorwaarden bij, met toeslagen. We hebben FNV gevraagd om daarover mee te denken."

"Maar we gaan niet volgens een vijftig jaar oude cao, die niet van toepassing is op ons bedrijf, werken. In de supermarktcao staat dat je zondag dubbel moet uitbetalen. Dat is toch niet meer van deze tijd. Dat leidt er toe dat in supermarkten op zondag alleen 15 en 16 jarigen werken en het vaste personeel niet welkom is want dat is te duur.. Is dat wat FNV wil?"

FNV zegt eigenlijk tegen ons: stap terug naar 1970. Tegelijkertijd zeggen ze dat ze een hypermoderne cao willen. Wij willen als voorloper meedenken hoe we dat gaan doen En volgens mij zitten we daarmee niet zo heel erg ver van elkaar. "

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden