FNV: Picnic ontslaat klagend personeel

Online supermarkt Picnic ontslaat personeel dat zich inzet voor betere arbeidsvoorwaarden. Met dat verwijt houdt FNV woensdag een verrassingsactie in Oost bij één van de distributiepunten.

null Beeld ANP - Lex van Lieshout
Beeld ANP - Lex van Lieshout

‘We hebben signalen dat je voor onrust hebt gezorgd.’ Afgelopen vrijdag kreeg boodschappenkoerier Maikel van websuper Picnic te horen dat hij niet langer ingeroosterd zou worden, omdat hij een onruststoker zou zijn. Maikel, die niet met zijn naam in Het Parool wil, had zich eerder hard gemaakt bij een vakbondsactie. “Ik had flyers van de bond neergelegd,” zegt hij. “Niets in het geheim, mijn collega’s en leidinggevenden wisten ervan.”

Niet doorbetaald

Hij werkte sinds september vorig jaar naast zijn studie als ‘runner’ bij het verdeelcentrum van Picnic op Overamstel. Met plezier. Tot het bedrijf, na maanden heen en weer gepraat met het personeel een loonsverhoging doorvoerde: 1 euro per uur. “Tegelijkertijd kregen we een deel van de pauze niet meer doorbetaald. Daardoor bleef er van die verhoging weinig over. Ik vond dat niet kunnen.”

Hij praatte met collega’s, informeerde bij vakbond FNV, tekende een petitie voor betere arbeidsvoorwaarden. “Maar ik heb nooit opgeroepen tot actie of zoiets en altijd keihard doorgewerkt.”

Vrijdag werd hij uitgenodigd voor een gesprek. Hij dacht dat het zou gaan over een promotie naar ‘runner+’, een leidinggevende koerier, en ging vooraf nog naar een bijeenkomst waar hij beginnend personeel trainde. “Dat gesprek ging meteen verkeerd. Vrijwel meteen zeiden ze dat ik niet meer zou worden ingeroosterd.” Niet meer inroosteren betekent in feite ontslag, hoewel zijn contract gewoon doorloopt.

Toen hij vroeg naar klachten, werden die volgens hem niet genoemd. “Zogenaamd om de privacy van klagers te beschermen. Ze ontkennen ook dat het iets met de flyers had te maken. Ze zeiden zelfs dat ze die klachten niet hadden verwacht en dat ik mijn werk altijd goed had gedaan.”

Voorbeeld stellen

Hij denkt dat Picnic een voorbeeld wilde stellen. Als een succesvolle runner aangepakt kan worden, weet de rest ook wat er gebeurt als ze vragen gaan stellen. Volgens FNV is het niet de eerste keer dat mondige medewerkers bij Picnic aan de kant worden geschoven.

De afgelopen maanden heeft de bond met een klein aantal Picnic medewerkers een paar acties gevoerd, onder meer bij het hoofdkantoor in Amsterdam. “Sindsdien merken we dat medewerkers die daaraan meedoen op straat worden gezet,” zegt Marianne Jekkers van FNV.

Volgens de bond gebeurde dat eerder al met een andere medewerker van de hub op Overamstel en bij een distributiepunt in Den Haag Ypenburg. “Daar werden ook twee mensen die met acties hadden meegedaan niet meer ingeroosterd. De een kreeg te horen dat ze zich niet op de juiste manier had ziek gemeld, de ander had geklaagd nog geen loon te hebben ontvangen. Voor ons is dat moeilijk te controleren omdat er vaak andere redenen worden opgegeven. Daardoor kunnen we ook moeilijk optreden.”

Volgens haar maakt Picnic misbruik van de positie van de medewerkers. “Het zijn allemaal uitzendkrachten. Die kun je van de ene op de andere dag op straat zetten, zonder dat het bedrijf dat hoeft te onderbouwen.”

Voor de rechter gesleept

De bond ziet de websuper als een van de uitwassen van de platformeconomie. Zo eist FNV dat tenminste 80 procent van het personeel vast in dienst wordt genomen en dat Picnic zich – net als websupers ah.nl en Jumbo – aan de supermarktcao’s houdt. FNV heeft het Picnic daarvoor inmiddels voor de rechter gesleept.

Volgens Picnic valt het niet onder supermarktcao’s omdat het geen fysieke winkels heeft. Het bedrijf is bezig een eigen cao voor de e-commercebranche. “We zijn een jong bedrijf, met jonge mensen,” aldus topman Michiel Muller eerder dit jaar tegen Het Parool. “Daar horen goede arbeidsvoorwaarden bij, met toeslagen. Maar we gaan niet volgens een vijftig jaar oude cao werken, die niet van toepassing is op ons bedrijf.”

Met de actie woensdag op Overamstel wil de bond Picnic verder onder druk zetten. De ontslagen medewerker wil er zijn collega’s laten zien dat actievoeren broodnodig is. “Het kan toch niet zo zijn dat een bedrijf als Picnic ermee wegkomt mensen zomaar aan de kant te zetten als die kritiek hebben?”

Reactie Picnic: ‘Stemmingmakerij’

Websuper Picnic voelt zich zwart gemaakt door vakbond FNV. De Amsterdamse internetsupermarkt ontkent met klem dat het personeel aan de kant schuift, omdat ze zich inzetten voor de bond. “Ze beseffen dat ze de rechtszaak die ze hebben aangespannen niet kunnen winnen.”

Topman Michiel Muller van Picnic ontkent met klem dat de runner niet meer wordt opgeroepen vanwege zijn vakbondswerk. “Daar heeft dit niets mee te maken en dat weet hij ook. Er is een gesprek geweest, waarin de reden aan hem is uitgelegd. Als dat niet duidelijk was, dan willen we het graag nog eens vertellen. Met zijn vakbondsactiviteiten heeft dit niks te maken.”

Vanwege de privacyregels waaraan werkgevers zich moeten houden, kan hij niet ingaan op de reden voor de maatregel. “De vakbond weet ook dat wij niks kunnen zeggen en zij van alles kunnen beweren. Dit is totale onzin en totaal uit zijn verband gerukt. Als we besluiten mensen niet meer op te roepen, dan doen we dat heel zorgvuldig. Het is in deze arbeidsmarkt al moeilijk genoeg mensen te vinden.”

“In het algemeen nemen we zo wel vaker afscheid van mensen,” zegt Muller, die in het buitenland zit. “Soms omdat ze niet in het team passen, soms omdat ze zich niet aan de regels houden. Maar dat zijn uitzonderingen. Het is onzin wat FNV suggereert dat onze runners massaal ontevreden zijn. Kijk in onze appgroepen, kijk naar de werknemersonderzoeken die we doen. Het gros van de mensen werkt met plezier bij ons. De bond heeft een paar man actief in het bedrijf; dat is geen maatstaf.”

Volgens Muller wil FNV Picnic verder onder druk zetten in aanloop naar de rechtszaak die de bond heeft aangespannen, die na de zomer dient. “Gisteren verkondigen ze allemaal onwaarheden over de arbeidsomstandigheden in Rotterdam, vandaag is het weer Amsterdam. Ze beseffen dat ze de rechtszaak niet kunnen winnen, dus proberen ze ons zwart te maken.”

Hij hekelt de aanwezigheid van de FNV-voorzitter bij de actie. “Ik heb hem meerdere keren uitgenodigd langs te komen bij Picnic. Daar is hij nooit op ingegaan. De voorzitters van CNV en de Unie gingen wel op uitnodiging in.”

“Ik vind het nu weinig respectvol dat hij nu onaangekondigd een 23-jarige hubmanager met een actieploeg komt overvallen zonder afspraak. Dat is best wel intimiderend voor zo’n jongen.”

Desondanks is er volgens hem nog altijd behoefte aan contact. “Als ze klachten hebben die kloppen, dan pakken wij ze aan. We blijven naar hen luisteren. Hun folders hangen bij ons aan het prikbord. Ook vandaag hebben we ze weer ontvangen. Wij behandelen hen met respect, maar andersom geldt dat blijkbaar niet. Het is allemaal stemmingmakerij.”

Raadsvragen SP

De SP heeft al raadsvragen gesteld na de berichtgeving over Picnic. FractievoorzitterErik Flentge wil weten of de gemeente samenwerkt met het bedrijf. Mocht dat zo zijn dan vindt hij dat ‘alle vormen van samenwerking verbroken moeten worden’. Ook zou er volgens hem een zwarte lijst moeten komen met bedrijven die zich ‘niet houden aan de wet of regels van goed werkgeverschap’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden