FNV past invulling 1 meiviering Oosterpark aan

Vakbond FNV heeft de programmering van de 1 meiviering in het Oosterpark aangepast. De gemeente vond dat de aanvankelijke plannen niet in overeenstemmig waren met het demonstratierecht.

Het Oosterpark kampte met wateroverlast voor de renovatie Beeld Het Parool/Roy del Vecchio
Het Oosterpark kampte met wateroverlast voor de renovatieBeeld Het Parool/Roy del Vecchio

FNV had voor de Dag van de Arbeid in het park een vergunning voor een manisfestatie aangevraagd. Na de vorige viering van de Dag van de Arbeid in het Martin Luther Kingpark wilde de vakbond op 1 mei een uitgebreid programma aanbieden met kermisattracties, een clinic van thaibokser Remy Bonjasky en optredens van Typhoon, Lucas Hamming en dj's.

De gemeente Amsterdam gaf vorige week in een brief aan de FNV aan dat enkele onderdelen van de programmering geen onderdeel van het demonstratierecht zijn. "We hebben aangegeven dat de attracties en de dj's niet door kunnen gaan," zegt de woordvoerder van de gemeente. "Daar heeft de FNV, na goed overleg met ons, volledig gehoor aan gegeven."

In de nieuwe programmering zijn de kermisattracties en de optredens van de dj's geschrapt. De toespraken en optredens van de andere artiesten gaan wel door, al moeten de speakers op lagere toon schallen.

De gemeente wilde zich niet te nadrukkelijk met de inhoud van de viering bemoeien. Woordvoerder: "Het recht op demonstratie is een grondrecht. Als een activiteit onderdeel is van dat kernrecht of nauw samenhangt met de uiting daarvan, heeft de gemeente daar niets over te zeggen."

Gras
Het tweede probleem is de pas afgeronde renovatie van het Oosterpark. Het pas ingezaaide gras is nog niet klaar voor mensenmassa's. Dit jaar zijn festivals daarom uit den boze. Uitwijken is echter voor FNV nooit een serieuze optie geweest.

"Een paar plekken in het park zijn te kwetsbaar," zegt Linda Vermeulen van FNV. "Vrachtwagens, die materialen leveren, mogen alleen over verharde paden en rijplaten rijden. Daarnaast verplaatsen we enkele podia om de grond te ontlasten."

Het aanvankelijke plan Beeld Het Parool/ Jorris Verboon
Het aanvankelijke planBeeld Het Parool/ Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden