FNV over vrijwillige tegenprestatie uitkeringsgerechtigden: 'Zo hoort het'

FNV geeft Amsterdam en Arnhem als voorbeeld van gemeenten die uitkeringsgerechtigden niet zomaar zonder te betalen laten werken, maar de vakbond is nog steeds niet blij met de nieuwe Participatiewet. Wethouder Arjan Vliegenthart (SP) is echter blij genoemd te worden voor de FNV. 

Wethouder Arjan VliegenthartBeeld anp

Volgens de Participatiewet, die van kracht is sinds 1 januari, moeten uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie leveren als de gemeente daar om vraagt. Amsterdam heeft in een verordening vastgelegd dat de uitkeringsgerechtigden alleen vrijwillig een tegenprestatie hoeven te leveren. 'Zo hoort het', stelt FNV in het rapport Stop Werken Zonder Loon.

'Er is geen werk'
De lovende woorden betekenen niet dat de vakbond de Participatiewet een warm hart toedraagt. Door uitkeringsgerechtigden te laten werken zonder beloning ontstaan er problemen op de arbeidsmarkt: betaalde banen worden verdrongen door de onbetaalde werkzaamheden, aldus de FNV.

De Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenhart (SP) legt in een reactie vooral de nadruk op het vrijwillige aspect van de tegenprestatie: 'Het grote probleem met de hoge werkloosheid in dit land is niet dat werklozen niet willen werken, maar dat er geen werk is. Het heeft dan ook geen zin om mensen met een bijstandsuitkering te verplichten tot het leveren van een tegenprestatie in de hoop dat zij zo werk vinden. Voor eerlijk werk hoort een eerlijk loon en dat brengt Amsterdam in de praktijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden