FNV nog niet overtuigd van noodzaak ontslagen Blokker

Vakbond FNV is nog niet overtuigd van de noodzaak van het aantal ontslagen bij Blokker in combinatie met de investeringen die de winkelketen wil doorvoeren. Dit zei FNV-bestuurder Twan van Lieshout dinsdag na afloop van een eerste overleg van de bonden met de directie.

FNV-bestuurder Twan van Lieshout komt aan bij het hoofdkantoor van Blokker. Beeld anp
FNV-bestuurder Twan van Lieshout komt aan bij het hoofdkantoor van Blokker.Beeld anp

Blokker maakte gisteren bekend 440 werknemers te ontslaan, 6 procent van het personeelsbestand. Van Lieshout zei dat de bonden vandaag veel informatie hebben gekregen van de winkelketen. 'Daar zijn we wel positief over. Maar we zijn nog niet overtuigd. Blokker heeft beloofd met meer informatie te zullen komen om het aantal ontslagen verder te onderbouwen', aldus Van Lieshout.

Ook hebben de bonden gesproken over een sociaal plan voor de ontslagen medewerkers. De vakbonden willen een fatsoenlijke ontslagregeling en goede begeleiding van werk naar werk. 'Er is een eerste voorzet gegeven door Blokker. Daar zijn we voorzichtig positief over, maar er is nog een lange weg te gaan om tot een akkoord te komen', zei Van Lieshout. De bonden gaan met hun leden overleggen om 'verdere input' te krijgen voor de onderhandelingen.

CNV-bestuurder Augustino di Giacomo Russo (L) en Twan van Lieshout van de FNV worden verwelkomd in het hoofdkantoor van Blokker. Beeld anp
CNV-bestuurder Augustino di Giacomo Russo (L) en Twan van Lieshout van de FNV worden verwelkomd in het hoofdkantoor van Blokker.Beeld anp

Ernstige bedenkingen

De bonden hebben nog steeds 'ernstige bedenkingen' bij de plannen van Blokker voor verdere flexibilisering van de werktijden. 'Blokker liet weten dit in overleg te willen doen en wel te streven naar een minimumaantal uren voor werknemers.' Maar als het betekent dat mensen moeten gaan werken op kleinere contracten waar ze nauwelijks van rond kunnen komen, 'dan gaan wij daarvoor liggen', liet de FNV'er maandag al weten.

Blokker zegt te moeten reorganiseren wegens dalende omzetten in de winkels. Het bedrijf gaat verder sterker inzetten op online-activiteiten en begint na de zomer met een stapsgewijze vernieuwing van winkels. Deze investeringen komen voor 2015 neer op een bedrag van circa 25 miljoen euro. Blokker heeft in Nederland vijfhonderd eigen winkels en honderd franchisewinkels. Bij de huishoudketen werken circa 7200 mensen.

Volgende week woensdag praten de bonden verder met Blokker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden