FNV kondigt landelijke staking bij PostNL aan

In grote delen van het land zal de postbezorging door PostNL donderdag worden ontregeld door een staking van het personeel van 24 uur.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat kan volgens vakbond FNV betekenen dat veel post een dag later wordt bezorgd.

Een woordvoerder van PostNL liet weten de oproep van FNV tot staking "heel erg te betreuren".

De exacte gevolgen zijn nog niet duidelijk. Zo is het volgens het bedrijf nog onduidelijk hoeveel werknemers daadwerkelijk mee zullen doen met de staking.

Amsterdam
De voorbereiders en postbezorgers zijn het volgens FNV niet eens met de invoering van de zogenoemde combibundel, een maatregel waarbij postbezorgers twee bundels post krijgen in plaats van één en tijdens de route uit beide bundels post moeten bezorgen.

De plekken waar stakers samenkomen zijn de voorbereidingslocaties in Den Bosch, Amsterdam en Arnhem.

Vooral in die regio's wordt de bezorging ontregeld, maar bezorgers in het hele land doen volgens de vakbond mee met de actie.

De bezorging van pakketten wordt niet geraakt. Andere bezorgers zijn verantwoordelijk voor pakketten bij PostNL.

'Spuugzat'
In de afgelopen tijd waren er al meerdere korte stakingen bij sorteercentra van PostNL. Medewerkers van PostNL vrezen dat de invoering van de combibundel honderden banen gaat kosten. Daarnaast steekt het hen dat het bedrijf de vernieuwing wil invoeren zonder overleg met de bonden.

"PostNL wil de combibundel eenzijdig invoeren, zonder draagvlak bij de medewerkers, zonder instemming van FNV en buiten de cao om. Het is een platte bezuiniging, ten koste van de bezorgers. De invoering betekent bovendien het verlies van minimaal vijfhonderd banen in de sorteercentra," aldus Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang.

De werknemers protesteren ook tegen de angstcultuur, reorganisatiedrift en almaar toenemende werkdruk bij PostNL. Volgens Deleij zijn de medewerkers dit "spuugzat".

Bij PostNL werken 20.000 postbezorgers. Volgens de woordvoerder van het postbedrijf kan het banenverlies in sorteercentra voor een groot deel worden gecompenseerd door nieuwe banen bij postbezorging en mogelijkheden bij pakketten.

Volgens PostNL steunen de twee grootste bonden, de Bond van Post Personeel (BVPP) en CNV, de actie niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden