FNV komt met looneis van 3 procent

De FNV komt volgend jaar met een looneis van 3 procent om de koopkracht zoveel mogelijk in stand te houden. Dat heeft de vakorganisatie maandag bekendgemaakt.

Redactie
Ton Heerts, voorzitter van de FNV. Beeld anp
Ton Heerts, voorzitter van de FNV.Beeld anp

'Met een inflatie van 2,75 procent en jaren koopkrachtverlies voor mensen is 3 procent een hele verantwoorde looneis', ligt Mariette Patijn, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid, toe. 'Zo kunnen bouwvakkers, metaalwerkers en verpleegkundigen weer even ademhalen en vertrouwen krijgen. Koopkracht, kwaliteit van werk, en banen, daar gaat het om.'

De vakbond zal ook de mogelijkheid benutten de looneis nivellerend in te zetten, en kiest dan voor centen in plaats van procenten. Als iedereen er bijvoorbeeld 300 euro bijkrijgt, is de loonsverhoging voor mensen met weinig loon percentueel hoger, aldus de FNV.

Bij de looneis van 3 procent wil de FNV in zoveel mogelijke cao's vastleggen dat gelijk werk ook gelijk loon betekent, ongeacht de contractvorm. Ook wil de bond de jeugdlonen afschaffen en topbeloningen aanpakken.

Betere arbeidsvoorwaarden
De FNV wil verder veel aandacht voor vakmanschap, meer doorstroming van onzeker werk naar normale vaste banen en het tegengaan van zogenoemde schijnconstructies, waarbij werkgevers goedkope arbeidskrachten uit de EU werven en daarbij de cao ontduiken. De FNV gaat dit concept voor het arbeidsvoorwaardenbeleid 2014 de komende maanden met de leden bespreken.

De vakorganisatie kondigt verder aan een campagne te starten tegen de extra, 'desastreuze' bezuinigingen van het kabinet. FNV-voorzitter Ton Heerts: 'Er moet nu verder worden geïnvesteerd in banen en mensen, als je ziet dat er in 2014 bijna honderdduizend werklozen bijkomen. Deze extra bezuinigingen zijn ook niet goed voor het consumentenvertrouwen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden