FNV geeft AOW-strijd niet op

Adviesorgaan SER, waarvan de FNV lid is, heeft tot 1 oktober om een alternatief te presenteren voor het kabinetsvoorstel om de AOW-leeftijd te verhogen tot 67 jaar. Foto ANP Beeld
Adviesorgaan SER, waarvan de FNV lid is, heeft tot 1 oktober om een alternatief te presenteren voor het kabinetsvoorstel om de AOW-leeftijd te verhogen tot 67 jaar. Foto ANP

DEN HAAG - De FNV lijkt de strijd te verliezen tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Het CNV is al om, maar de grootste vakcentrale van Nederland weigert te capituleren.

Adviesorgaan SER, waarvan de FNV lid is, heeft tot 1 oktober om een alternatief te presenteren voor het kabinetsvoorstel om de AOW-leeftijd te verhogen tot 67 jaar. De discussie lijkt muurvast te zitten en de kans dat de Sociaal-Economische Raad (SER) de deadline haalt, neemt met de dag af.

De FNV geeft niet op. ''We blijven geloven in onze argumenten en in de redelijkheid van onze gesprekspartners,'' zegt FNV-woordvoerder Harrie Lindelauff.

Het CNV wil de verhoging van de AOW-leeftijd wel accepteren onder strikte voorwaarden, zoals een zwaardere belasting van topinkomens en verlaging van de hypotheekrenteaftrek voor huizen van meer dan één miljoen euro. Ook moeten keiharde afspraken worden gemaakt met de werkgevers over het verhogen van het aantal werkende ouderen tot 65 jaar.

De conclusie dat de FNV binnen de SER alleen staat in het verzet tegen het verhogen van de AOW-leeftijd, doet woordvoerder Lindelauff af als 'voorbarig'.

Dat geldt ook voor het verhaal dat het Centraal Planbureau (CPB) inmiddels gehakt zou hebben gemaakt van de belangrijkste alternatieven van de FNV, zoals een verlaging van de hypotheekrenteaftrek voor huizen van meer dan een miljoen euro. ''Er staat nog niets op papier.''

Dat is waar, maar CPB-directeur Coen Teulings heeft vorige week tijdens SER-overleg gezegd dat de FNV-alternatieven veel te weinig opleveren.

Op steun van de werkgevers hoefde de FNV al niet te rekenen. Zij zijn al jaren voor het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar, maar wensten daar tot nu toe niet te hard voor te pleiten om de verstandhouding met de bonden niet op het spel te zetten. En ook de meeste onafhankelijke kroonleden in de SER, zoals de gezaghebbende econoom Lans Bovenberg, zijn al geruime tijd voor langer doorwerken.

Vooral de lagere inkomens worden de dupe van verplicht langer doorwerken, stelt de FNV; die missen straks twee jaar AOW, ofwel zo'n 25.000 euro. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden