FNV: 'Gebrek aan huishoudelijke hulp is schuld gemeente'

FNV stelt de gemeente Amsterdam aansprakelijk voor de schade die bewoners hebben opgelopen doordat zij zijn gekort op huishoudelijke hulp. De rechter zette gisteren een streep door kortingen door gemeenten.

Michiel Couzy
FNV heeft donderdagochtend een zwartboek aan de gemeenteraad overhandigd, waarin verhalen staan van Amsterdamse cliënten die zijn gekort op hulp in de huishouding. Beeld ANP
FNV heeft donderdagochtend een zwartboek aan de gemeenteraad overhandigd, waarin verhalen staan van Amsterdamse cliënten die zijn gekort op hulp in de huishouding.Beeld ANP

De vakbond overhandigde vanochtend een zwartboek aan de gemeenteraad, waarin verhalen staan van Amsterdamse cliënten die zijn gekort op hulp in de huishouding.

Volgens Maureen van der Pligt van FNV Zorg en Welzijn hebben deze mensen te veel uren moeten inleveren. "En dat is de schuld van de gemeente," zegt ze. FNV wil de schade die cliënten hebben geleden door die kortingen, verhalen op Amsterdam.

De bond beroept zich hierbij op uitspraken die de bestuursrechter gisteren deed in zaken waarbij Amsterdam geen partij was, maar die wel consequenties hebben voor de stad.

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter, bepaalde dat gemeenten inwoners niet mogen korten op huishoudelijke hulp zonder duidelijke onderbouwing. Ook moeten zij passende hulp bieden als dat nodig is, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij gemeenten en niet bij de aanbieders van de zorg.

De rechtszaken zijn het gevolg van de veranderde regels per 1 januari 2015. Voor die tijd kregen cliënten een aantal uren huishoudelijke hulp toegewezen. De één kreeg vijf uur per week, de ander één uur, afhankelijk van de gezondheid en de situatie in huis. Nu gaat dat anders, ingegeven door bezuinigingen die het kabinet heeft opgelegd.

De gemeente beoordeelt voortaan of iemand recht heeft op hulp. De zorgaanbieder bepaalt vervolgens hoeveel uur hulp de cliënt nodig heeft voor een 'schoon en leefbaar huis'.

2,1 uur per week
De gemeente schatte dat hiervoor gemiddeld 2,1 uur per week nodig is. De financiering van de zorgaanbieders was hierop gebaseerd. In de praktijk krijgen Amsterdammers gemiddeld minder dan die 2,1 uur, stelt Van der Pligt. "Aanbieders maken misbruik van de regels," zegt ze. "Dat is het risico dat de gemeente heeft genomen door de verdeling van de uren over te laten aan een commerciële partij."

Enkele weken geleden bepaalde de rechtbank Amsterdam al dat de manier waarop de gemeente de thuiszorg heeft ingericht onvoldoende waarborgt dat cliënten de hulp krijgen die ze nodig hebben. De rechter sprak zijn zorg uit dat de krimpende budgetten leiden tot minder huishoudelijke hulp en dat Amsterdammers hiertegen onvoldoende beschermd zijn.

Wethouder Eric van der Burg heeft eerder aangegeven dat de uitspraken van gisteren van belang zijn voor de gemeente, maar wil nog niet reageren op het oordeel.

Persoonlijk gesprek met de burger
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid deed dat wel. Hij gaat erop toezien dat gemeenten zich houden aan de regels voor huishoudelijke hulp. "Voor desbetreffende wethouders zit er maar een ding op: houd je aan de wet."

Volgens Van Rijn heeft de rechter de de wet geïnterpreteerd zoals hij die heeft bedoeld. "Dat vraagt om een persoonlijk gesprek met de burger en een luisterend oor van de gemeente. Ik zal hen daar op wijzen."

Ouderenbond Anbo reageerde verheugd. "Gemeenten kunnen niet langer wegduiken. Wel vinden wij het een schande voor de getroffen senioren dat er een rechter aan te pas heeft moeten komen. Dit had de politiek moeten voorkomen'', zegt directeur Liane den Haan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden