Update

FNV gaat op in nieuwe vakbond; Jongerius vertrekt

De FNV gaat een nieuwe vakbeweging oprichten waarbij geen plaats is voor de voorzitter van de FNV-Vakcentrale Agnes Jongerius en Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. De voorzitters van de FNV-bonden hebben dit vandaag besloten. Die nieuwe bond moet er voor de zomer komen.

ANP/Redactie
Voorzitter van de FNV Vakcentrale Agnes Jongerius praat met de pers; rechts Henk van der Kolk. Beeld ANP
Voorzitter van de FNV Vakcentrale Agnes Jongerius praat met de pers; rechts Henk van der Kolk.Beeld ANP

Dat maakten bemiddelaars Han Noten en Herman Wijffels vanavond bekend tijdens een persconferentie.

De nieuwe vakbeweging moet 'een open bond' worden waarbinnen naast de verschillende FNV-bonden ook plaats is voor andere vakorganisaties. De nieuwe vereniging moet 'herkenbaar, divers en pluriform' zijn en 'de beroepsoverstijgende belangen behartigen van werkende mensen'.

'Dit is een doorbraak. Ik heb het gevoel dat die samenwerking die we zo lang wilden en die openheid die zo nodig is, er nu echt gaat komen. Mensen organiseren en verbinden rondom hun werk is ook in 2012 en verder ongelooflijk belangrijk', aldus Noten.

Oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) is gevraagd om als kwartiermaker aan de slag te gaan bij de nog op te richten vakbond. Klijnsma heeft dat in overweging genomen. De werktitel van de nieuwe bond is De Nieuwe Vakbeweging. In het voorjaar moet een oprichtingscongres plaatsvinden.

Noten en Wijffels waren aangetrokken door de FNV om intern orde op zaken te stellen. Zij legden vandaag hun bevindingen aan de FNV-top voor. De FNV is tot op het bot verdeeld door het pensioenakkoord, dat voorzitter van de Vakcentrale Agnes Jongerius dit najaar sloot met werkgevers en kabinet. De drie grootste bonden, FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw, hadden grote moeite met het akkoord.

Grote stap
Eerder vandaag werd bekend dat de FNV Vakcentrale niet uiteen valt. 'We hebben een grote stap gezet', zei scheidend voorzitter Huub Elzerman van journalistenvakbond NVJ na afloop van het crisisberaad van de FNV in Dalfsen.

In Dalfsen waren het federatiebestuur en de voorzitters van de 19 FBV-bonden bijeen om uit de impasse te komen. Jongerius meldde na de bijeenkomst 'dat er vandaag een belangrijk resultaat voor de vakbeweging is behaald'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden