FNV ernstig bezorgd over toekomst kinderopvang

De vakcentrale FNV maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de kinderopvang. Nadat hierop de afgelopen jaren al flink werd bezuinigd, staat voor volgend jaar een nieuwe ingreep op stapel. Het bestaande netwerk aan kinderopvang dreigt hierdoor in te storten, vreest coördinator arbeidsvoorwaarden Catelene Passchier van de FNV. De arbeidsdeelname van jonge moeders komt dan in gevaar.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De FNV/de nieuwe vakbeweging heeft dat dinsdag de Tweede Kamer geschreven. Die spreekt woensdag over de Wet kinderopvang. Eerder deze maand drongen oppositiepartijen in de Kamer er bij VVD en PvdA, die onderhandelen over een nieuw regeerakkoord, op aan de geplande bezuinigingen voor 2013 terug te draaien. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken wordt er volgend jaar in totaal 200 miljoen euro gekort op kinderopvang.

De FNV wil dat de bezuinigingen worden gestopt. Ze pleit voor het opzetten van nieuwe kindcentra, die openstaan voor alle kinderen, ongeacht werk of inkomen van hun ouders. De geldstromen van peuterspeelzaal, kinderopvang en voorschoolse opvang moeten worden samengevoegd tot voorzieningen voor alle kinderen tot 4 jaar, schrijft de FNV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden