FNV en SP: Werklozen uitgebuit door gemeente

De gemeente maakt zich schuldig aan dwangarbeid. Dat stelt het comité Dwangarbeid Nee, opgericht door FNV Bondgenoten, AbvaKabo, de Amsterdamse Bijstandsbond en de SP.

Henk Schutten
null Beeld anp
Beeld anp

Het comité stelt dat duizenden bijstandsgerechtigden werkzaamheden uitvoeren die eigenlijk door betaalde krachten moeten worden gedaan, vaak zonder perspectief op een baan. Wie protesteert, kan gekort worden op zijn of haar uitkering.

De misstanden zouden vooral voorkomen in het praktijkcentrum van de Dienst Werk en Inkomen (DWI) op de Laarderhoogteweg en bij de projecten van De Herstelling. Momenteel lopen procedures van mensen die tegen deze strafkortingen in beroep zijn gegaan. Alleen al het eerste kwartaal van dit jaar zouden bij DWI 311 klachten zijn binnengekomen, waarvan veertig over De Herstelling. Vorig jaar waren dat er in het eerste kwartaal nog tweehonderd en over het hele jaar negenhonderd, stelt de Amsterdamse Bijstandsbond.

Tijdens een vergadering deze week konden bijstandsgerechtigden hun verhaal doen. Mensen willen alleen anoniem klachten kenbaar maken, uit angst voor korting op hun uitkering. 'Ik ben in een gevangenis,' verklaarde een van hen. 'Als je ziek wordt, zeggen ze: je komt morgen maar, anders gaan we je dertig procent korten.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden