FNV drijft AOW-conflict op spits

Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, sprak zich vorige week uit voor verhoging van de pensioenleeftijd, tegelijk met de verhoging van de AOW-leeftijd. Foto ANP Beeld
Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, sprak zich vorige week uit voor verhoging van de pensioenleeftijd, tegelijk met de verhoging van de AOW-leeftijd. Foto ANP

AMSTERDAM - FNV Bondgenoten heeft donderdagochtend het conflict met werkgevers over de verhoging van de AOW-leeftijd op de spits gedreven. De bond zal jaarlijks achthonderd euro per werknemer eisen van bedrijven die de verhoging naar 67 jaar steunen.

Als werkgevers de kabinetsplannen steunen om de AOW- en pensioenleeftijd te verhogen, krijgen zij een gepeperde rekening gepresenteerd van FNV Bondgenoten, stelt voorzitter Henk van der Kolk.

Werkgevers en werknemers hebben tot 1 oktober de tijd om in de Sociaal Economische Raad (SER) te werken aan een alternatief voor het kabinetsvoorstel de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Maar de werkgevers hebben stilgezeten, zegt Van der Kolk. De voorstellen die FNV heeft aangedragen, zijn van tafel geveegd door het bedrijfsleven.

Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, sprak zich vorige week uit voor verhoging van de pensioenleeftijd, tegelijk met de verhoging van de AOW-leeftijd. Volgens Van der Kolk is het Wientjes alleen maar te doen om de besparing die dit de werkgevers oplevert. Werkgevers en werknemers betalen samen de opbouw van het pensioen.

Directeur Niek Jan van Kesteren van VNO-NCW is laconiek over het dreigement de rekening bij de werkgevers te leggen. ''Dat ga je toch niet serieus nemen als je ziet hoe we er economisch voor staan.'' De kans is klein dat er voor 1 oktober een alternatief komt. MKB-voorzitter Loek Hermans schat die kans op '10 à 15 procent'.

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan werkt aan een tussenweg. Hij wil dat mensen ook op hun 65ste jaar met werken kunnen stoppen. Zij krijgen minder AOW dan wanneer zij tot hun 67ste doorwerken. De coalitiepartijen zouden overwegen de pensioengerechtigde leeftijd in één keer van 65 naar 66 jaar te verhogen, als er geen SER-alternatief komt. Daarna bekijken ze of en hoe snel de AOW-leeftijd naar 67 moet. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden