FNV dreigt met acties beveiligers op Schiphol

Vakbond FNV wil dat Schiphol snel maatregelen neemt om de werkdruk van beveiligers op Schiphol te verlichten.

De bond roept het luchthavenbedrijf op zijn verantwoordelijkheid als opdrachtgever te nemen. Beeld anp
De bond roept het luchthavenbedrijf op zijn verantwoordelijkheid als opdrachtgever te nemen.Beeld anp

Als er op 26 april geen goede afspraken liggen tussen het luchthavenbedrijf, de beveiligingsfirma's en de bonden, dan dreigen acties.

FNV loopt daarmee vooruit op een onderzoek van TNO naar de arbeisomstandigheden op Schiphol, dat deze maand verschijnt. TNO deed zes jaar geleden ook al onderzoek naar de beveiligers op de luchthaven en kwam toen met aanbevelingen die volgens bestuurder Leen van der List van FNV nog altijd niet zijn opgevolgd.

"Ik heb niet de indruk dat TNO nu met heel andere aanbevelingen zal komen," zegt Van der List. "Om te voorkomen dat na het verschijnen van dit nieuwe rapport nu weer een heel nieuw overlegcircus begint, hebben we deze deadline gesteld."

Werkdruk
In een eigen enquete onder beveiligers stelde FNV eerder dit jaar dat er grote klachten zijn over werkdruk en ziekteverzuim. De bond wijt de problemen aan de 'extreme marktwerking' op Schiphol, dat voor steeds minder geld beveiligingstaken zou inhuren.

Maar volgens Schiphol hebben de nieuwe werkomstandigheden vooral te maken met de nieuwe manier van veiligheidscontroles die Schiphol vorig jaar moest invoeren. In plaats van controle van reizigers en handbage aan de gate, zijn er nu centrale beveilingspunten ingericht.

Sharon Dijksma
Volgens Schiphol is de werkwijze van beveiligers juist minder zwaar geworden omdat ze zich niet van gate naar gate hoeven te verplaatsen. Daardoor kon het aantal personeelsleden, ondanks de stijging van het aantal passagiers op de luchthaven, 10 procent omlaag tot 1560 beveiligers. Schiphol wil nu eerst het TNO-rapport afwachten voor een reactie wordt gegeven op de nieuwe eis van de bond.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Luchtvaart liet eind vorige maand aan de Tweede Kamer weten eveneens het onderzoek af te wachten. Volgens haar zijn er vanuit de Marechaussee, die belast is met de bewaking op Schiphol, geen aanwijzingen dat er sprake is van onveilige omstandigheden, zoals FNV eerder suggereerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden