FNV dreigt Ikea met nieuwe acties na eenzijdige cao

Ikea wacht nieuwe acties van vakbond FNV nu het woonwarenhuis alleen met de eigen 'werknemersvereniging' een cao heeft afgesloten. 'Ikea negeert hiermee honderden werknemers.'

Beeld anp

Ikea heeft de cao gesloten met de door het bedrijf zelf opgerichte 'vakbond' WIM (Werknemersvereniging Ikea Medewerkers). Daarin is een loonsverhoging, terugwerkend tot begin 2018, van 5,4 procent afgesproken, plus een nieuwe regeling voor toeslagen en afspraken over de verlaging van de werkdruk.

FNV, dat 900 leden bij de woongigant claimt, wijst de arbeidsovereenkomst af. "We hebben hem met een negatief advies aan onze leden voorgelegd en die hebben massaal tegen gestemd," zegt bestuurder Marian Beldsnijder. "We krijgen nu al vragen van onze leden waarom Ikea hen negeert."

Hoge werkdruk
De bond heeft een waslijst met klachten over de hoge werkdruk en voert daar al sinds oktober vorig jaar actie over. Ikea probeert zijn dertien warenhuizen volgens de bond met veel te weinig mensen te bemannen en ze vervolgens daarvoor nog met minder geld te belonen. Eind vorig jaar werd bovendien bekend dat nog eens 120 mensen worden ontslagen.

Volgens de bond heeft het bedrijf 'terecht ingeschat dat bij de eigen werknemersvereniging wel wat te halen viel.' WIM wees de vorige cao, die vorig jaar afliep, in eerste instantie af, waarna andere afspraken werden gemaakt.

Volgens de bond is de loonsverhoging alleen voor dit jaar en wordt de eis voor meer loon genegeerd. Bovendien is er volgens Beldsnijder geen sprake van betere toeslagen. "De zaterdagavondtoeslag wordt juist gehalveerd."

FNV trekt zich nu terug uit alle overleg met Ikea en bereidt nieuwe acties voor. "Wij gaan ons nu richten op werkelijke maatregelen om de torenhoge werkdruk te verlagen, die we buiten de cao om met Ikea willen maken." Ze sluit daarbij werkonderbrekingen of stakingen niet uit.

Onvoldoende
"We hadden graag gezien dat ook FNV Handel deze koers zou onderschrijven," aldus cao-onderhandelaar Jelle Visser van Ikea. "Ze hebben echter bij ons aangegeven het eindbod onvoldoende te vinden, en sluiten zich niet aan bij deze cao."

"Er ligt nu een goed arbeidsvoorwaardenpakket dat recht doet aan de inzet van alle medewerkers en tegelijkertijd rekening houdt met de actuele ontwikkelingen in het veranderende retaillandschap."

In de cao, die ondanks het veto van FNV voor alle zesduizend medewerkers geldt, is ook afgesproken dat er meer personeel in vaste dienst wordt aangenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden