FNV Bouw doet mee aan nieuwe vakbeweging

FNV Bouw doet mee aan de oprichting van een nieuwe vakbeweging die de huidige vakcentrale volgend jaar moet vervangen. Dat hebben de leden vandaag besloten. Volgens de vakbond is vernieuwing van de vakbeweging 'hoogst noodzakelijk'.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Daarom wil de bouwbond nauw betrokken blijven bij het veranderingsproces dat is ingezet met het advies van de kwartiermakers en dat onder leiding van Jetta Klijnsma op 1 mei is gepresenteerd. 'Sterker nog, FNV Bouw wil een voortrekkersrol blijven vervullen bij het vernieuwen van de vakbeweging. Wij willen het vliegwiel zijn van de verandering', aldus voorzitter John Kerstens van de bouwbond bij monde van zijn woordvoerder.

Al tijdens een eerdere peiling bij FNV Bouw bleek 95 procent van de leden voor de nieuwe vakbeweging. Ook vandaag stemde volgens Kerstens een overweldigende meerderheid' van de bondsraadleden voor: 52 van de 50 leden kozen voor vernieuwing en 2 onthielden zich van stemming.

1 Miljoen leden
Tot nu toe hebben 9 van de 19 FNV-bonden aangegeven mee te werken aan de nieuwe vakbeweging. Hierdoor lijkt het erop dat de opvolger van de FNV nu ruim 1 miljoen leden achter zich heeft staan. Veruit het grootste deel hiervan wordt geleverd door drie grotere FNV-bonden: Bondgenoten, Abvakabo en Bouw.

Verder hebben de afgelopen dagen nog zes andere bonden ingestemd: FNV Kiem (grafische en kunstensector met 35.000 leden), de Horecabond (24.000 leden), FNV Zelfstandigen (15.000), Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ, 6300), de Vrouwenbond (3300) en NL Sporter (400 tot 500 topsporters).

De meeste bonden stellen aan verdere deelname wel voorwaarden, omdat ze nog veel kritiek hebben op de voorstellen van de kwartiermakers onder leiding van Jetta Klijnsma. Zo zijn veel van de kleinere bonden bang om zelfstandigheid in te leveren en vrezen ze dat de twee grootste vakorganisaties, Bondgenoten en Abvakabo, te machtig blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden