FNV Bondgenoten en De Unie fel tegen pensioenakkoord

FNV Bondgenoten 'kan zomaar' acties gaan voeren tegen aanstaande pensioenplannen. Dat zei vakbondsvoorzitter Henk van der Kolk vandaag, nadat hij na afloop van de federatieraad van de FNV had bekendgemaakt tegen een pensioenakkoord met werkgevers en het kabinet te zijn.

ANP/Redactie
Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. © ANP Beeld
Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. © ANP

FNV Bondgenoten verwijst het pensioenakkoord dat nu voorligt naar de prullenbak. De overkoepelende vakcentrale FNV kan wel een principeakkoord sluiten met werkgevers en kabinet, maar de grootste bond legt dat vervolgens met een negatief advies voor aan de leden. Zij hebben uiteindelijk het laatste woord bij de FNV.

Twee andere grote FNV-bonden, Abvakabo en Bouw, weten nog niet zeker of zij zich achter Jongerius scharen, of dat zij Bondgenoten volgen. De verscheurdheid binnen FNV hoeft volgens Van der Kolk niet te leiden tot een scheiding van Bondgenoten uit de vakcentrale.

Meningsverschillen

Ook is hij niet bang dat de vakbeweging nu niet meer serieus genomen zal worden door de werkgevers, omdat er binnen de eigen gelederen zo veel meningsverschillen zijn. 'De polder kan goed met conflicten omgaan', aldus Van der Kolk.

De bond heeft grote bezwaren tegen de pensioenplannen, omdat mensen te weinig zekerheid krijgen over de hoogte van hun pensioenuitkering. Ook vindt de vakbondsvoorman dat werkgevers te weinig garant willen staan als pensioenfondsen in financiële problemen komen door tegenvallende beleggingen.

Lage inkomens

Verder zouden vooral mensen met lage inkomens er bekaaid van afkomen. Daarbij noemt Van der Kolk de extra AOW-stijging van 0,6 procent die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft toegezegd 'een sigaar uit eigen doos'. Het kabinet wil dit bekostigen door tegelijkertijd te korten op de ouderenkortingen en -toeslagen.

De Unie

Ook De Unie, de grootste bond van de vakcentrale MHP, heeft moeite met het conceptpensioenakkoord zoals dat nu op tafel ligt. Zoals het er nu uitziet, kan De Unie het niet met een positief advies aan de leden voorleggen, maar alleen voorwaardelijk. Dat zei voorzitter Rendert Algra van De Unie vandaag.

Net als FNV Bondgenoten vindt De Unie dat in het akkoord de risico's te veel bij de werknemers worden gelegd. De leden van De Unie waren al niet gelukkig met het akkoord dat de sociale partners vorig jaar sloten over de pensioenen en dat nu nader is uitgewerkt. Zij stelden toen al uitdrukkelijk als voorwaarde dat niet getornd mag worden aan opgebouwde rechten.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius (boven) en Henk van der Kolk (onder), voorzitter van FNV Bondgenoten, nadat interne overeenstemming over een mogelijk pensioenakkoord leek bereikt. Beeld anp
FNV-voorzitter Agnes Jongerius (boven) en Henk van der Kolk (onder), voorzitter van FNV Bondgenoten, nadat interne overeenstemming over een mogelijk pensioenakkoord leek bereikt.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden