Update

FNV Bondgenoten blijft tegen pensioenakkoord

FNV Bondgenoten blijft tegen het pensioenakkoord ondanks de aanpassingen. De bondsraad, het 'parlement' van de bond, wees het vandaag af.

Redactie
Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk Beeld anp
Bondgenoten-voorzitter Henk van der KolkBeeld anp

De raad vond de toezeggingen die minister Henk Kamp van Sociale Zaken afgelopen week deed niet voldoende. Ook Abvakabo staat er zo tegenover. Dat betekent dat de twee grootste FNV-bonden het akkoord blijven afwijzen.

Morgen komt de bondsraad van FNV Bouw bijeen om een oordeel te vellen. Ook de bouwbond staat kritisch tegenover het akkoord en zaterdag moet blijken of de toezeggingen van Kamp deze bond wel over de streep kunnen trekken.

Maandag is het laatste woord aan de federatieraad van de FNV. Daarin hebben Bondgenoten, Abvakabo en Bouw samen een meerderheid.

Verbetering
Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk noemde de aanpassingen in het pensioenakkoord eerder vandaag nog een 'belangrijke verbetering'. De bond vindt echter dat er nog te veel mensen buiten de boot vallen in het nieuwe plan.

Gisteravond ging een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord met toezeggingen van minister Kamp van Sociale Zaken. Hij beloofde dat mensen met lage inkomens meer gecompenseerd worden als ze voor hun 65ste willen stoppen met werken.

Debat gisteravond
Bij het Kamerdebat van gisteravond was vooral de eventuele steun van de PvdA cruciaal. Op de valreep trokken Rutte en Kamp de PvdA over de streep met toezeggingen dat laagbetaalde mensen met een klein pensioen - maximaal tienduizend euro per jaar - ook in 2025 nog zonder grote korting op de AOW op hun 65ste met pensioen kunnen. Het verlies wordt gemaximeerd op 3 procent. Het is de verwachting dat de pensioenleeftijd in 2025 67 jaar is.

Daarnaast wordt het belastingvoordeel voor laagbetaalden na hun 61ste verjaardag verhoogd. Dinsdag deed Kam op de bonden en werkgevers al de toezegging dat de doorwerkbonus voor iedereen 8400 euro zou worden. Laagbetaalden krijgen 1200 euro extra, beloofde Kamp gisternacht aan de PvdA.

Nog geen reactie
Kamp geeft geen reactie op de afwijzing van FNV Bondgenoten. Dat liet een woordvoerder van de minister weten. Volgens de zegsman geeft Kamp pas op maandag een reactie, als het laatste woord over het pensioenakkoord is uitgesproken door de federatieraad van de FNV.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden