Update

FNV-bonden niet onder indruk van plan Kamp

De drie FNV-bonden met de meeste kritiek op het pensioenakkoord zijn niet onder de indruk van de manier waarop minister Henk Kamp (Sociale Zaken) mensen met een laag inkomen die straks toch nog op hun 65ste willen stoppen met werken wil ontzien.

Redactie
Er blijft discussie bestaan over het pensioenakkoord. © ANP Beeld
Er blijft discussie bestaan over het pensioenakkoord. © ANP

FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw vinden het alle drie 'onvoldoende'.

Kamp wil werknemers met een laag inkomen op hun 62ste, 63ste en 64ste extra geld toespelen. Dat kunnen ze dan sparen om er toch op hun 65ste uit te stappen met een redelijke uitkering. Hij maakte zijn plannen afgelopen zaterdag via een interview met de Volkskrant bekend.

Dat verschil overbrugt Kamp zo niet, aldus Abvakabo. De ambtenarenbond mist, net als FNV Bouw, een regeling voor zware beroepen. Voor de bouwbond is dat laatste een cruciaal punt bij de beoordeling van het pensioenakkoord. Bondgenoten, de felste criticaster van het akkoord, noemt de stap van Kamp 'minimaal'.
De 19 FNV-bonden nemen op 12 september een definitief besluit over het pensioenakkoord.

Concessies
In het interview benadrukte Kamp de concessies die het kabinet aan de vakbeweging heeft gedaan. 'Volgens het akkoord wordt de AOW-leeftijd flexibel. Je mag straks eerder of later met pensioen. Je mag ook met deeltijdpensioen. Ouderen met alleen AOW krijgen vanaf 2020 jaarlijks 300 euro extra. Is het inkomen hoger, dan daalt deze bonus. De AOW wordt vijftien jaar lang, tot 2028, jaarlijks met 0,6 procent extra verhoogd. Dat komt neer op 10 procent extra AOW. In ruil worden twee regelingen voor ouderen geschrapt.'

Als de FNV het akkoord toch afwijst, waar het nu op lijkt, vervallen al deze concessies. Dan zei Kamp terug te grijpen naar afspraken uit het regeerakkoord. Daarin is alleen verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2020 afgesproken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden