Opinie

'Flyer kaapt het geloof om homohaat te verspreiden'

De tijden en omstandigheden waarin teksten over homoseksualiteit tot stand kwamen, zijn de onze niet meer, schrijft een aantal christelijke Amsterdammers vrijdag in Het Parool.

'Als we ons tot de Bijbel beperken: daar staan meer geboden en verboden in die in deze tijd hun letterlijke betekenis hebben verloren'Beeld anp

Zondag werd in West en Nieuw-West een folder verspreid waarin wordt gesteld dat volgens jodendom, christendom en islam homoseksualiteit verboden is. Nu zijn er in de heilige boeken van deze drie godsdiensten heus teksten te vinden die deze stelling staven, maar de tijden en omstandigheden waarin deze teksten tot stand kwamen, zijn de onze niet meer.

Als we ons tot de Bijbel beperken: daar staan meer geboden en verboden in die in deze tijd hun letterlijke betekenis hebben verloren. Wij willen de Bijbel niet gebruiken om mensen uit te sluiten. Wij kunnen niet geloven dat liefde tussen mannen en mannen, vrouwen en vrouwen niet mag bestaan. De geest van de Bijbel ademt juist de liefde van een God die wil dat mensen tot hun recht komen en opbloeien.

Verantwoordelijkheid
Lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen (lhbt'ers) maken als vanzelfsprekend deel uit van onze kerken en gemeenschappen. Hun relaties worden gezegend, hun kinderen gedoopt.

De antihomoflyer spreekt van de morele verantwoordelijkheid die we hebben tegenover onze kinderen. De flyer wekt de indruk dat die verantwoordelijkheid niet kan worden toevertrouwd aan homoseksuele ouders.

Veiligheidspact
Maar de grootste morele verantwoordelijkheid die ouders - vader en moeder, twee moeders of twee vaders - hebben, is hun kinderen een liefdevolle omgeving te bieden waarin ze gelukkig en zorgeloos kind kunnen zijn. En waarin ze leren respect te hebben voor kleine en grote mensen, in alle variaties waarin zij beeld mogen zijn van hun Schepper. De flyer beweert ook nog dat depressies en zelfmoord vaker voorkomen onder homoseksuelen. Onzin!

Wij, sprekend vanuit onze kerken, nemen afstand van deze flyer, die ons geloof en onze diepste overtuiging kaapt teneinde homohaat te verspreiden. Vertegenwoordigers uit onze kerken, moskeeën, synagogen en het COC Amsterdam hebben bovendien het Veiligheidspact tegen Discriminatie ondertekend! Daarmee hebben we beloofd op te komen voor elkaars belangen en pal te staan voor elkaars veiligheid. Ook daarom is ons tegengeluid bij deze kwalijke flyer op zijn plaats.

Wielie Elhorst (dominee voor de lhbt-gemeenschap in Amsterdam), Henk Meulink (voorzitter Raad van Kerken Amsterdam), Hanne Wilzing (algemeen secretaris Diaconie Evangelisch-Lutherse gemeente Amsterdam) en Julia van Rijn (predikant en algemeen secretaris van de Protestantse Kerk Amsterdam)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden