Flyboarders niet langer welkom bij Canal Parade

De spectaculaire flyboarders zijn voortaan niet meer welkom als gangmakers van de Canal Parade tijdens Gay Pride.

Patrick Meershoek
Flyboarder Bo Krook tijdens de Canal Pride van afgelopen jaar. Beeld Bo Krook
Flyboarder Bo Krook tijdens de Canal Pride van afgelopen jaar.Beeld Bo Krook

De grachten bieden volgens de Europese richtlijnen voor flyboarders onvoldoende veilige ruimte, zo schrijft de gemeente Amsterdam in de evaluatie van EuroPride.

Dat betekent dat vader Stephan en zoon Bo Krook van het Flyboard Team Nederland na vijf edities niet meer te zien zullen zijn met hun acrobatische toeren boven het water. Vader Stephan reageert verrast op het bericht: "Dit is helemaal nieuw voor mij. We waren net bezig met onze plannen voor de komende editie."

Krook zegt zich weinig te kunnen voorstellen bij de opmerkingen over de veiligheid. "We hebben indertijd voor de eerste keer auditie moeten doen bij de waterpolitie. Er werden allerlei voorwaarden gesteld. We mochten geen mensen nat maken en ook geen mensen laten schrikken. Maar na de eerste keer gingen alle duimen omhoog."

Jetski
De veiligheid van het publiek is ook geen moment in gevaar, legt Krook uit. "Onze flyboards zijn met een slang verbonden met een jetski. Als de druk om wat voor reden ook wegvalt, worden wij meteen naar de slang in het water getrokken. Er kan dus nooit sprake van zijn dat wij van grote hoogte in het publiek belanden, mocht dat de vrees zijn."

In de evaluatie wordt gesteld dat vader en zoon Krook het afgelopen jaar tegen de afspraken in met onbemande jetski's door de grachten trokken. Dat klopt, zegt Krook. "Een nieuwe techniek maakt het mogelijk om de jetski met een afstandsbediening te besturen. Dat werkt prima, maar het is een kleine moeite om iemand op de jetski te zetten."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden