Plus

Fluitist Ronald Snijders: van jazz en funk tot bossanova

Vrijdag verschijnt een nieuw album van fluitist Ronald Snijders. En in de Filmhallen is een eenmalige bioscoopvertoning van een documentaire over hem.

Ronald Snijders Beeld Raimondas/Het Parool
Ronald SnijdersBeeld Raimondas/Het Parool

Het is hem niet aan te zien, maar Ronald Snijders werd onlangs 65. "Andere mensen gaan dan met pensioen, maar dat zit er voor een muzikant niet in. In 1970 kwam ik van Paramaribo naar Nederland om in Delft weg- en waterbouw te gaan studeren. Ik was er bijna klaar mee toen ik definitief voor de muziek koos. Waar ik nooit spijt van heb gehad, hoor. Maar ik moet nu dus wel doorwerken."

Moeite heeft hij daar niet mee. Snijders treedt zo vaak op als hij kan (onlangs tijdens het Koningsdagconcert). En zijn hoeveelste album het vandaag verschenen The Nelson & Djosa Sessions is, weet hij niet: hij is de tel kwijt. Op zijn jongste album werkt de fluitist samen met coryfeeën als de Israëlische trompettist Avishai Cohen en de Braziliaanse zanger Ed Motta.

Een ambitieus project, maar het past wel op één cd. Drie jaar geleden verscheen van Snijders Made for music, een box met wel twintig cd's waarop 282 niet eerder uitgebrachte nummers uit zijn al meer dan een halve eeuw omvattende muzikale carrière. Hoe heeft die box eigenlijk verkocht? "Heel matig," zegt Snijders zuinig.

Alweer lachend: "Ik geef toe: marketing is niet mijn sterkste punt. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat mijn nieuwe album het beter gaat doen. Daar gaan deze jongens me bij helpen."

De jongens zijn Niels Nieuborg en Jasper Cremers, die ook bij het gesprek zijn. Onder de naam Nelson & Djosa werkten ze als producers met Giovanca en Ntjam Rosie. Van Snijders zijn de twee fan sinds ze hem vijftien jaar geleden zagen optreden op het North Sea Jazz Festival.

Musici van over de hele wereld
Als producers van The Nelson & Djosa Sessions legden zij de contacten met die muzikanten van over de hele wereld met wie Snijders samen musiceert. De fluitist geeft toe dat hij niet iedereen kende. "Ed Motta? Ik had nog nooit van hem gehoord, terwijl ik toch echt wat van Braziliaanse muziek weet." Het klikte wel meteen toen hij en Motta de studio ingingen. "Hij is een geweldige zanger, maar ik werk sowieso makkelijk samen met anderen. Misschien dat het hooguit niet zo lekker zou gaan met een heavy rockband. Aan genres heb ik me nooit gestoord; ik speel alles."

Dat blijkt ook uit Easy man, de documentaire over leven en werk van Snijders, waarin een bijna duizelingwekkende hoeveelheid stijlen voorbijkomt: jazz, klassiek, kaseko, funk, kawina, kindermuziek, bossanova; Snijders speelde het allemaal. Ook Easy man is een productie van Nelson & Djosa. De filmopnames die ze maakten tijdens het totstandkomen van het album leidden onbedoeld tot een complete documentaire.

Dat het duo geen ervaring had met het maken van een film en dat daar ook weinig geld voor was, is af te zien aan Easy man. Maar juist in de niet al te grote pretenties ervan schuilt veel charme. Er zit prachtig historisch beeld in, onder meer uit de jaren zeventig, toen Snijders de huisband van De ver van mijn bed show leidde.

Ook leuk: een foto van Snijders als jongen in Paramaribo, de haartjes keurig geknipt, een dikke hoornen bril op de neus. Als zoon van de leider van de militaire kapel was hij voorbestemd voor een leven in de muziek. Van pa kreeg hij de dwarsfluit waar hij nog steeds op speelt.

Zingen
"Maar vroeger was ik vooral aan het zingen. Ik kwam daarmee als kind in Suriname ook wel op de radio. Toen ik de baard in de keel kreeg, heb ik me vol op de dwarsfluit gestort."

In wezen is hij blijven zingen, vindt hij. Kenmerkend aan zijn fluitspel is onder meer de manier waarop hij daar keelklanken aan toevoegt. "In de klassieke muziek hoort fluitspel schoon en zuiver te zijn, valse lucht is verboden. Zo heb ik ook leren spelen, maar als jongen stond ik al half te beatboxen in mijn fluit. Pas later kwam ik erachter dat Amerikaanse jazzmuzikanten en Afrikaanse fluitisten ook zo speelden."

Ronald Snijders: The Nelson & Djosa Sessions (V2/Rush Hour). De docu Easy man is vanavond om 22.30 uur te zien in de Filmhallen. Vrijdag om 17.00 uur treedt Ronald Snijders op in Concerto.

Ronald Snijders Beeld Het Parool
Ronald SnijdersBeeld Het Parool
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden