Floriade dreigt flink duurder te worden voor Almere

De organisatie van de Floriade kost Almere meer dan voorzien. Volgens nieuwe ramingen moet de gemeente rekening houden met een bedrag van 17 miljoen euro in plaats van de eerder genoemde 10 miljoen.

Tijdens de slotceremonie van de Floriade in Venlo in 2012 draagt Ali B de vlag over aan toenmalig burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma Beeld ANP
Tijdens de slotceremonie van de Floriade in Venlo in 2012 draagt Ali B de vlag over aan toenmalig burgemeester van Almere Annemarie JorritsmaBeeld ANP

De werkelijke kosten van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 liggen mogelijk nog veel hoger. Een werkgroep van gemeenteraadsleden telde alle verborgen kosten bij de officiële cijfers op en kwam uit op een totaalbedrag van maar liefst 35 miljoen euro.

De hogere kosten voor de Floriade zijn het gevolg van de ambities van Almere. De gemeente wil dat het evenement een blijvende erfenis krijgt, en heeft in de plannen onder meer de bouw opgenomen van een nieuwe duurzame woonwijk met 600 woningen en 60 watervilla's.

Duizenden woningen
Alleen al het bouwrijp maken van de grond levert de gemeente een verlies op van naar schatting 7 miljoen euro.

Onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix, dat op verzoek van Almere kritisch naar de begroting keek, voorspelt dat de bouw van circa duizend woningen in een latere fase deze verliezen ruimschoots zal goedmaken.

Draagvlak
Het rapport waarschuwt voor forse bezuinigingen op de plannen. Die zullen ten koste gaan van de kwaliteit van de wereldtuinbouwtentoonstelling en daarmee mogelijk ook de aantallen bezoekers drukken. Bij grote ambities kan een grotere bijdrage passen, aldus de onderzoekers.

Of daar politiek draagvlak voor is, moet worden bezien. De gemeenteraad komt morgen bijeen om te praten over de nieuwe cijfers. Een deel van de raad is van meet af aan zeer kritisch geweest over de komst van de Floriade naar Almere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden