Florence Hartmann: Van zegsvrouw tot verdachte

Hartmann is een Franse journaliste die jaren woordvoerster was van Carla Del Ponte, de vroegere hoofdaanklager van het Tribunaal in Den Haag. Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Hartmann is een Franse journaliste die jaren woordvoerster was van Carla Del Ponte, de vroegere hoofdaanklager van het Tribunaal in Den Haag. Foto ANP/Olaf Kraak

DEN HAAG - Florence Hartmann, lang als woordvoerster verbonden aan het Joegoslavië Tribunaal, staat nu zelf terecht. Ze moet zich vanaf vandaag in Den Haag verdedigen tegen de beschuldiging dat ze zich in een boek schuldig heeft gemaakt aan 'minachting van het Tribunaal'.

Hartmann is een Franse journaliste die jaren woordvoerster was van Carla Del Ponte, de vroegere hoofdaanklager van het Tribunaal in Den Haag. Hartmann heeft in haar boek Paix et châtiment (Vrede en straf) en elders beschreven hoe het kon dat Servië werd vrijgesproken van genocide in Bosnië.

Ze deed dat door gebruik te maken van informatie waarvan ze 'had moeten weten' dat die volgens de regels van het Tribunaal binnenskamers had moeten blijven.

Servië had tijdens het proces tegen de voormalige Servische president Slobodan Milosevic documenten aan het Tribunaal afgestaan, maar daarbij bedongen dat ze nooit openbaar gemaakt zouden worden. Het Tribunaal ging daarmee akkoord. Hartmann putte uit de vertrouwelijke besluiten van de rechters en meldde dat de documenten Bosnië hadden kunnen helpen bij diens pogingen Servië aan te klagen wegens genocide, onder meer in Srebrenica in 1995. Die aanklacht was ingediend bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Hartmann heeft de overeenkomst van het Tribunaal met Servië nu geschonden, meent het Tribunaal, en daarmee schade berokkend aan zijn geloofwaardigheid. Mensen die in vertrouwen verklaringen afleggen aan het Tribunaal, moeten er zeker van kunnen zijn dat dit vertrouwen niet wordt beschaamd, meent het Tribunaal.

Eén van Hartmanns onthullingen was dat Ratko Mladic, de leider van het Bosnisch-Servische leger, rechtstreeks opdrachten en wapens kreeg uit Belgrado.

Hartmann kan maximaal zeven jaar gevangenisstraf en/of 100.000 euro boete krijgen. Volgens de Française heeft zij haar plicht tot geheimhouding niet geschonden, omdat ze voor haar boek heeft geput uit bronnen die vrij toegankelijk waren voor belangstellenden.

Florence Hartmann was verslaggeefster voor de Franse krant Le Monde in ex-Joegoslavië toen daar in de jaren negentig conflicten woedden. Van 2000 tot 2006 werkte ze bij het tribunaal als woordvoerder van de toenmalige hoofdaanklager, Carla del Ponte.

Ook Del Ponte heeft een boek geschreven over haar ervaringen in Den Haag, Mevrouw de aanklager, maar dat bevalt geen explosief bedoelde onthullingen als het boek van Florence Hartmann.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en buitenlandse vakorganisaties hebben zich ruim voor het proces solidair verklaard met Florence Hartmann. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden