Flinke winst op Wall Street

NEW YORK - De beurzen in New York hebben maandag een flinke winst geboekt en de Dow Jones bereikte de hoogste stand sinds meer dan een jaar. De beurzen openden al hoger en de winst nam in de loop van de dag alleen maar toe. De opmars was onder meer te danken aan het besluit van de G20 de economische stimuleringsmaatregelen voorlopig te handhaven.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot op 10.226,94 punten. Dat is een stijging met 2,0 procent of 203,52 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg met 2''2 procent naar 1093,08 punten, een winst van 23,78 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 41,62 punten omhoog en bereikte een stand van 2154,06 punten. Dat is een winst van 2,0 procent.

De ministers van Financiën van de G20 besloten afgelopen weekeinde de stimuleringsmaatregelen overeind te houden ook al vertoont de economie tekenen van herstel . Dat had een positieve uitwerking op de koersen '',Met andere woorden, de ministers hebben de zorgen op de markt dat die maatregelen te snel zouden worden ingetrokken, getemperd'', aldus analist Patrick O'Hare .

Grondstoffen

De koersen van aandelen die gerelateerd zijn aan grondstoffen deden het goed, omdat de dollar wat terugzakte. Maar ook de koersen van farmaceuten en zorgverzekeringsmaatschappijen gingen omhoog. De beleggers rekenen er kennelijk op dat de hervorming van de gezondheidszorg minder hard zal uitpakken nu de eerste horde in de lange weg daarnaartoe, slechts met moeite werd genomen. Zo steeg bijvoorbeeld de Morgan Stanley Healthcare Payor index met 1,5 procent.

General Electrics was een van de stijgers op de beurs. De koers van de aandelen ging 3,5 procent omhoog na berichten dat een joint venture tussen NBC Universal, dat voor 80 procent in handen is van General Electrics, en Comcast een stap dichterbij is gekomen. Comcast zag zijn aandelen een kleine 3 procent stijgen.

Afgewezen

Voedinsgmiddelenconcern Kraft Foods daarentegen zag de koers met 1,27 procent dalen nadat de Britse chocoladeproducent Cadbury een overname bod had afgewezen. Het vijandige bod volgde op een poging van Kraft om tot een vriendschappelijke overname te komen.

Later deze week komen enkele grote warenhuisketens met hun kwartaalcijfers en die zijn voor beleggers vooral van belang omdat zij inzicht verschaffen in het gedrag van de consument.

Bij het sluiten van de beurzen in Wall Street noteerde de euro 1,4988 dollar.. Aan het einde van beurshandel in Europa was dat 1,4840 dollar. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden