Flinke groei overslag Amsterdamse haven

De overslag in de Amsterdamse haven is in de eerste helft van het jaar gestegen met 5,4 procent. De overslag kwam uit op 40,3 miljoen ton, dit is 2,1 miljoen ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat maakt de haven donderdag bekend.

Luchtfoto van de Amsterdamse haven Beeld anp
Luchtfoto van de Amsterdamse havenBeeld anp

De groei zit vooral in de energiesector, Amsterdam is de grootste benzinehaven ter wereld. De overslag van steenkool is met 27 procent gestegen en de overslag van agribulk nam met 24 procent toe. De overslag van olieproducten nam juist met 3 procent af.

Amsterdam is de grootste haven langs het Noordzeekanaalgebied. In totaal is de overslag in de havens van Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad in het eerste halfjaar met 3,7 procent gestegen. De gezamenlijke overslag was het afgelopen halfjaar 48,3 miljoen ton.

President-directeur Dertje Meijer van Havenbedrijf Amsterdam licht toe: 'Het jaar 2013 is veelbelovend begonnen. We zagen de overslag stijgen, ondanks de tegenvallende economie. Als energiehaven zien we dat de vraag naar energie blijft stijgen. Dat heeft te maken met de relatief lage kolenprijs en met de grotere importbehoefte van Duitsland, onder meer door sluiting van mijnen.'

Meijer verwacht dat de Amsterdamse haven dit jaar met een redelijke plus zal afsluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden