Nieuws

Flink meer inschrijvingen hbo gezondheidszorg en pabo

De animo voor een hbo-opleiding op het gebied van gezondheidszorg en de pabo is flink toegenomen. Ook Amsterdam ziet deze groei.

Koning Willem-Alexander tijdens een bezoek aan de Hogeschool van Amsterdam. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander tijdens een bezoek aan de Hogeschool van Amsterdam.Beeld ANP

In het studiejaar 2019-2020 hebben ruim 14.600 eerstejaars zich aangemeld voor een studie gezondheidszorg, een groei van 6 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat maakte de Vereniging Hogescholen donderdag bekend.

Vooral het aantal inschrijvingen voor de opleiding tot verpleegkundige (plus 12,3 procent) groeide sterk. “Dat is goed nieuws op termijn voor de ziekenhuizen en verpleeghuizen die zitten te springen om extra personeel,” zegtMaurice Limmen, voorzitter van de koepelorganisatie.

Ook de belangstelling voor de opleiding tot leraar in het basisonderwijs nam toe. In totaal hebben zich bijna 7000 nieuwe studenten voor de pabo aangemeld, 7,4 procent meer dan vorig jaar. De tweedegraads lerarenopleidingen (voortgezet onderwijs) lieten echter een afname van bijna 12 procent zien.

HvA

Op de Hogeschool voor Amsterdam herkennen ze deze trends. Hoewel het voorlopige cijfers zijn, laat de woordvoerder weten dat de groei bij de pabo overeenkomt met de landelijke cijfers. Deze aanmeldingen zijn met name zijinstromers.

“Bij de faculteit gezondheid vindt ook een flinke groei plaats, vooral bij verpleegkunde en fysiotherapie, waar sinds dit jaar geen sprake meer is van numerus fixus (beperkt aantal plaatsen, red.),” zegt de woordvoerder. Er is bijna een verdubbeling van het aantal aanmeldingen bij deze studie ten opzichte van vorig jaar. In totaal is de faculteit gezondheid ongeveer 25 procent gegroeid.

Vraag op de arbeidsmarkt

Het totaal aantal inschrijvingen voor hbo-opleidingen nam licht toe met 0,3 procent tot ruim 134.700. Opvallend is dat het aantal aanmeldingen voor de associate degree (tweejarige hbo-opleiding) opnieuw toenam, met bijna 22 procent. “Dit is voor het derde jaar op rij een forse groei. Het bevestigt dat de belangstelling voor deze opleiding onder werkenden en mbo-4 studenten steeds meer toeneemt en dat we daarmee voldoen aan een belangrijke vraag op de arbeidsmarkt,” aldus Limmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden