Schuim

Flink inburgeren in de Inburgerbar

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de Inburgerbar.

Irakees Jack SHB Stuart, Leander van Splunter (Slagerei) en projectleider Christine Zwierink: “We willen Amsterdammers laten zien wat de OBA heeft te bieden op taalgebied.”Beeld Schuim

Met de naam is alvast niks mis: de Inburgerbar. In een hoekje op de vijfde verdieping van de openbare bibliotheek (OBA) op de Oosterdokskade worden gratis burgers uitgedeeld, vegetarische en half vlees, half vega. Ook wordt hier flink ingeburgerd.

De Inburgerbar is op tournee langs vestigingen van de jarige OBA.

Twee mannen, één op accordeon uiteraard, zingen zeemansliederen of Oh oh Den Haag. Op de tafels, naast een potje tulpen, staan bakjes met drop – zoete kokindjes.

Op het barretje met frisdrank in ijsbakken liggen ook gratis buttons: ‘Praat Nederlands met mij’. Die geef ik aan mijn vriendin voor ons volgende weekendje Limburg.

Ik blader door het boek Duizend dingen over Nederland. De VOC en pepernoten, de duinen, het bombardement, carnaval in Breda.

Arme inburgeraars.

In een hoekje kun je een foto laten maken met een masker van Willem-Alexander of Máxima. Met feesthoedje of rood-wit-blauw vlaggetje kan ook. Ik heb nu al te veel kokindjes gegeten.

“Bent u een taalaanbieder?”

Dat vraagt OBA-medewerker Jonathan Gesu. Ik zeg van niet, maar ik ben wel benieuwd wat dat dan is.

Een taalaanbieder helpt bij een van de activiteiten, zoals de meeleesclub of het taalcafé of bij de speciale pc’s waar nieuwkomers Nederlands kunnen leren.

Er is ook iets nieuws: de stempelkaart. Bij elke activiteit krijgt de deelnemer een stempel, bij vier stempels een verrassing. Op de kaart staat een getekende duim omhoog en ‘Goed bezig’.

Wat De Inburgerbar
Waar OBA, Oosterdokskade
Wie Christine Zwierink, Jonathan Gesu, Jeanny Timman, Carmen Gollonet, Trudy Kool, Vier Keer Niks
Wanneer woensdag 15 mei, 16.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans gaat die button ook bij zijn zonen gebruiken

Ik schuif aan bij een tafel met taalspelletjes. OBA-medewerker Jeanny Timman speelt een soort memory met drie jonge vrouwen, twee uit Oekraïne, één uit Rusland. Ze moeten een kaartje omdraaien uit categorieën als eten/drinken, huishoudelijk, hobby’s.

De Russische draait een kaartje met een aardappel. Dat is netjes, want zij zoekt de categorie groente/fruit. Nu moet ze het alleen ook nog uitspreken.

Aardappel.

Het is ook een rotwoord, als je erover nadenkt.

Een Oekraïense draait een aansteker om. Zij is hier al wat langer, zo te horen.

Het spel gaat verder. Horloge, fluitketel, mondharmonica, patat met kip. Een broche is in het Russisch ook een broche. Zo leren we van elkaar.

De accordeonist zet De vlieger in. Het drietal wil weten waar het nummer over gaat, en Timman legt het uit.

“En in Nederland doen we dan zo.”

Ze haakt haar arm in de mijne en even later wiebelen we met zijn tweetjes op de maat heen en weer.

Ik mag dan geen taalaanbieder zijn, een schunkel-demonstrant aan nieuwe Nederlanders ben ik wel, en best een goeie.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Jeanny Timman (OBA), Oekraïense Yanina Bilochenko, Russische Maria Grzhegorzhevkaya en Oekraïense ­Yana Dobrunova doen een taalspelletje. Het eindigt in een salonremise.Beeld Schuim
De Zuid-Afrikaanse Aasiya Salauddin-Ahmod, Marjolein Dordregter (OBA), muzikant Mame N’Diack, Carmen Gollonet (Akros) en taalcoach Trudy Kool.Beeld Schuim
Jonathan Gesu en Liza Mulder van de OBA, en Lily van de Velde (Werk en re-integratie Amsterdam).Beeld Schuim
Zanger René van Luik en accordeonist Ron Dros. Hebben ze ook een artiestennaam? De een: “Ron en René.” De ander: “Vier Keer Niks.”Beeld Schuim
Amina Wijntje (meezinger) en Marijke Dam (werk­zoekend), pal voor Ron en René. “Geef mij maar Amster­daaaaam.”Beeld Schuim
Schuimverslaggever Hans van der Beek.Beeld Linda Stulic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden