Flexkantoren vechten om de ruimte in Amsterdam

Op zoek naar jonge, startende bedrijven overspoelen flitskantoorverhuurders de stad. Dreigt een nieuwe kantorenzeepbel, inclusief leegstand en verloedering?

Flexkantoren kunnen huurders net zo makkelijk kwijtraken als hen aantrekkenBeeld anp

Het is oorlog op de markt voor flexkantoren. Door de opkomst van de werkende eenpitters, zzp'ers en start-ups is de markt voor tijdelijke werkplekken zo groot dat aanbieders over elkaar heen buitelen om de laatste kantoorpanden in de stad weg te kapen. De vraag is of er straks voldoende nieuwe werkers zijn om al die kantoren te vullen.

"We komen elkaar voortdurend tegen, overal," zegt Eduard Schaepman van Tribes, de flexkantooruitbater die de afgelopen zes maanden vijf Amsterdamse vestigingen opzette. "Iedereen aast op dezelfde gebouwen."

Merkbewuste voorhoede
Zo ontfermt concurrent The Office Operators zich nu over het voormalige politiebureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal voor alweer zijn achtste Amsterdamse vestiging - nummer negen, tien en elf komen eraan. Het Amsterdamse Spaces kondigde vorige week zíjn nummer vier aan. B.Amsterdam werkt al aan zijn kwartet.

En dat is dan alleen de merkbewuste en aandachtsbeluste voorhoede van de flexkantoorwereld. Daarachter opereren in Amsterdam zeker nog vijftig verschillende aanbieders, soms met maar één vestiging.

Inmiddels is 6 procent van de actieve kantoorruimte in de groot-Amsterdamse regio flexkantoor, waar al voor enkele euro's per dag een bureau en voor een paar honderd euro per maand een kantoortje kan worden gehuurd.

Voortdurend loerende leegstand
En daar zit het gevaar. Flexkantoren kunnen huurders net zo makkelijk kwijtraken als hen aantrekken. In tegenstelling tot reguliere kantoorruimte, met huurcontracten van vijf of tien jaar, kan vaak per dag worden opgezegd; aan de flexverhuurder de taak om de voortdurend loerende leegstand op te lossen.

Dat zal in de binnenstad of op de Zuidas ook in slechte tijden nog wel lukken, maar aan de stadsrand groeit een zeepbel die bij de eerste tekenen van de volgende recessie kan barsten. Met een nieuwe kantorencrisis, inclusief langdurige leegstand en verloedering als mogelijk resultaat.

Stresstest
Sipke Feenstra van The Office Operators, die de flexverhuurtrend bij pionier Regus oppikte, houdt zijn hart vast. "De echte proef komt bij de volgende recessie. Hoeveel aanbieders zijn in staat daardoorheen te komen?"

"Ik heb het in 2002 meegemaakt toen de internetbubbel knapte. Bij Regus raakten we toen in één klap 35 procent van onze business kwijt. Daar heb ik wel van geleerd. Het eerste wat ik hier heb gedaan is een stresstest: wat doen we als dat ons zou gebeuren? Daardoor kunnen wij zoiets opvangen."

"Maar of dat voor anderen ook geldt? Als al je huurders binnen een dag kunnen opzeggen, heb je een probleem."

Zie ook: Dreigt een nieuwe zeepbel in kantorenland?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden