'Flexibel' schoolgebouw 4e Gymnasium alsnog gesloopt

Het tijdelijke schoolgebouw van het 4e Gymnasium in de Houthavens is, ondanks de belofte dat het hergebruikt zou worden, alsnog gesloopt. De gemeente loopt daarmee een verlies van ruim 6 miljoen euro op.

Het tijdelijke gebouw van het 4e Gymnasium dat inmiddels is gesloopt. Beeld anp

In 2008 werd een tijdelijk schoolgebouw voor het 4e Gymnasium in de Houthavens neergezet. Het gebouw werd destijds gepresenteerd met de expliciete belofte dat het later, als het gymnasium zou verhuizen naar het uiteindelijke schoolgebouw, op een andere plek van nut zou zijn.

Het gebouw is acht jaar geleden 'flexibel en modulair' opgebouwd. Zo schreef de architect in 2008 bij de gereedkoming van het gebouw op de website over het nuttige karakter het volgende: '(...) het gebouw [is] in meerdere opzichten zeer flexibel. Het is optimaal verplaatsbaar en kan zodoende de komende jaren worden ingezet daar waar nodig is.'

Duurzame ambities
Het hergebruik van materialen past goed bij de duurzame ambities van Amsterdam, ware het niet dat hetzelfde 'zeer flexibele' gebouw in september dit jaar is gesloopt.

Diezelfde geprezen flexibiliteit bleek namelijk in de praktijk fors tegen te vallen. Per 1 augustus 2016 raakte het gebouw in onbruik toen het 4e Gymnasium haar intrek nam in de gereedgekomen nieuwbouw. Een maand geleden is het tijdelijke gebouw met de vloer gelijk gemaakt en daarmee is van de goede intenties uit 2008 weinig terecht gekomen.

Koopwoningen
De oorspronkelijke leverancier van het gebouw is inmiddels falliet gegaan. Omdat daarmee de benodigde kennis van het gebouw verloren ging, was het volgens de gemeenteraad te lastig om het gebouw elders her te gebruiken.

De gemeente moet daarnaast de grond waar het gebouw op stond op 1 november kaal opleveren aan de projectontwikkelaar. Die staat te trappelen om daar 80 koopwoningen met prijzen variërend van 550.000 tot 1 miljoen euro te realiseren.

Als de bouw van deze woningen - die allen reeds zijn verkocht - vertraging oploopt, kan de gemeente een miljoenenclaim verwachten. Dat risico wil de stad niet lopen en de tussenliggende drie maanden bleken onvoldoende om het gebouw dusdanig te demonteren. De gemeente besloot tot sloop over te gaan en moet daarmee ruim 6 miljoen euro op het project afschrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden