'Flexcrèche' voor deur van De Key tegen huisuitzetting gezin

Onder grote belangstelling van tientallen actievoerders heeft de familie Simsirel dinsdagmiddag rond twee uur bij wijze van ludieke stunt een 'flexcrèche' voor op straat gezette gezinnen geopend op het hoofdkantoor van woningcorporatie De Key aan de Hoogtekadijk in Amsterdam.

Busra Simsirel met baby Souhaib. Beeld Ton Damen
Busra Simsirel met baby Souhaib.Beeld Ton Damen

De demonstranten protesteren met de actie tegen de toename van flexibele huurcontracten.

Busra Simsirel, haar man Zoubair en hun baby Souhaib moeten van De Key hun sociale huurwoning, dat zij op basis van een tijdelijk contract huren, per 1 oktober verlaten, terwijl zij nog geen andere woning hebben. Het gezin geldt als voorbeeld voor de vele uitzettingsprocedures als gevolg van tijdelijke huurcontracten.

De jonge moeder Busra ziet zichzelf dakloos worden, zegt ze. Met haar zoon op de arm en een traan op haar wang smeekte ze dinsdagmiddag De Key haar nog één keer te helpen. De Key heeft uit clementie twee keer eerder het gezin uitstel verleend.

Hard gedupeerd
De Bond Precaire Woonvormen voert met andere huurdersorganisaties deze maand diverse acties tegen uitzettingen. De bond vindt dat jongeren ongekend hard gedupeerd worden door tijdelijke arbeidscontracten en flexibele huurcontracten.

De directeur Wonen van De Key, Lidy van der Schaft, nam van de activisten een petitie tegen flexcontracten in ontvangst.

Ze zei echter dat de uitzetting van het gezin Simrel gewoon doorgaat. De Key heeft juridisch het gelijk aan haar kant. "U woont in een studentenwoning," aldus Van der Schaft.

"Wij huisvesten jaarlijks vijfduizend studenten." Die moeten ook een huis hebben, aldus De Key. Busra heeft haar opleiding met een diploma afgerond, studeert niet meer en daarom is haar campuscontract volgens De Key als vanzelfsprekend beëindigd.

Op straat
De actievoerders vinden dat flexcontracten immoreel zijn. Er worden volgens hen veel te veel mensen jaarlijks op straat gezet. "Als studenten hun huis moeten opgeven, dienen daar vervangende sociale huurwoningen voor in de plaats te komen. Maar die zijn er niet," aldus een van de actievoerders.

De Key vindt dat een andere discussie, die los staat van het fenomeen campuscontracten, en wilde daar niet verder met de demonstranten op ingaan.

Lees ook: Protest tegen uitzetting jong gezin met flexibel huurcontract

De 'flexcrèche' voor de deur van De Key. Beeld Ton Damen
De 'flexcrèche' voor de deur van De Key.Beeld Ton Damen
Protesteerders voor het kantoor van De Key. Beeld Ton Damen
Protesteerders voor het kantoor van De Key.Beeld Ton Damen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden