Flevoland zat fout in proces Oostvaarderswold

De provincie Flevoland is meerdere malen de fout ingegaan in het proces rondom het mislukte natuurproject Oostvaarderswold. Dat blijkt uit de conclusies van een rapport naar de gang van zaken rondom het project die in handen zijn van Omroep Flevoland.

In 2008 blokkeerden boze boeren de toegang van het provinciehuis in Flevoland uit protest tegen de besluitvorming rond de OostvaarderswoldBeeld ANP

De voorzitter van de onderzoekscommissie bevestigde dinsdag dat de conclusie klopt dat de provincie op meerdere fronten fout zat. Zo zette Gedeputeerde Staten van Flevoland alles op alles om het natuurproject er door te drukken en werd er onvoldoende rekening gehouden met de risico's. Daarbij werden de Provinciale Staten onvoldoende geïnformeerd.

De Raad van State trok in maart definitief de stekker uit het project, nadat het Rijk in 2010 al had aangegeven niks meer te zien in het natuurgebied dat de Oostvaardersplassen met het Horsterwold bij Zeewolde moest verbinden. Het dagelijks bestuur van Flevoland ging juist extra gehaast te werk met de aanleg, zodat er geen weg terug meer zou zijn. Wat daarvan de financiële risico's waren, werd niet goed onderzocht. Gedeputeerde Staten gingen aan de slag zonder goed in de gaten te houden of er wel genoeg geld en steun was voor het project.

Overigens komen de Flevolandse Statenleden ook niet ongeschonden uit het rapport, dat woensdag officieel verschijnt. Provinciale Staten hadden doortastender moeten zijn volgens de onderzoekscommissie, ook al verzuimden de Gedeputeerde Staten om de leden volledig in te lichten. Zo werden wel kritische vragen gesteld, maar namen de partijen te snel genoegen met een antwoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden