Flat in Zuidoost gaat gebukt onder rattenplaag

De flat Geldershoofd in Zuidoost gaat gebukt onder een rattenplaag. Als oorzaak wordt onder meer gewezen op de gebrekkige inzameling van afval.

'Als ze overal in de buurt hun buikje rond kunnen eten, is het dweilen met de kraan open' Beeld Google Streetview
'Als ze overal in de buurt hun buikje rond kunnen eten, is het dweilen met de kraan open'Beeld Google Streetview

Op veel plaatsen in de stad wordt momenteel geklaagd over ratten, maar een melding van de negende verdieping van een flat, dat was nieuw voor de bestrijders. "We hebben keutels aangetroffen op de derde woonlaag, maar ook bewoners op de hoogste verdiepingen hebben ratten op hun balkon zien lopen," zegt Roger Blom van de Amsterdamse bedrijf Rodentia dat ongedierte bestrijdt.

De flat in kwestie is Geldershoofd in Zuidoost. Op verzoek van eigenaar Rochdale heeft Rodentia de looproutes van de dieren in kaart gebracht. "De ratten zitten in het gebouw. We hebben knaagschade gevonden bij een gleuf tussen twee segmenten van het gebouw. Via de stamleiding van gas en elektra die begint in de kelder hebben ze een weg naar boven gevonden."

Kinderboerderij
De bruine ratten zijn waarschijnlijk afkomstig van de aangrenzende kinderboerderij Gliphoeve. "Kinderboerderijen zijn aantrekkelijke plekken voor ratten," zegt Blom. "Er is voedsel in overvloed. Een populatie kan dan snel groeien, zeker na een zachte winter."

"Hoe meer ratten, hoe groter de concurrentie om voedsel. Dat betekent dat dieren ook in de omgeving op zoek moeten gaan naar nieuwe voedselbronnen. Die hebben ze gevonden in en rond de flat."

Geldershoofd is voor de ratten een World of Food, schetst Blom. "Afval speelt daarin een cruciale rol. Tussen de kinderboerderij en de flat staat een slecht onderhouden afvalpunt. De ondergrondse containers zitten vaak vol, zodat er vrijwel altijd afval naast het afvalpunt staat. Andere bewoners bewaren hun vuilniszakken netjes op het balkon, maar ook die weten de ratten nu dus prima te vinden."

Slechte afvalsituatie
Rochdale treft inmiddels maatregelen om de ratten weg te houden van de balkons, maar daarmee is het probleem niet opgelost. "De problemen in de flat kunnen niet los worden gezien van de slechte afvalsituatie in de openbare ruimte rond de flat. Daar moet een plan voor worden gemaakt met alle betrokken partijen. Dat gaat verder dan het wegvangen van een paar dieren."

Blom ziet twee belangrijke schakels in dat verhaal. "We hebben al een kijkje genomen bij de kinderboerderij. De mensen daar zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding en dat kan eigenlijk niet."

Er liggen nu vijf lokaasdepots verspreid over het terrein, maar dat heeft weinig zin als overal voedsel te vinden is. Als dat verandert, en dat is mogelijk met een paar eenvoudige technische aanpassingen, kunnen de lokaas­depots hun werk gaan doen."

Extra aandacht
Het tweede punt is de inzameling van het afval. Daar moet extra aandacht voor komen, zegt Blom. "Misschien moeten de containers vaker worden geleegd. Daarnaast zal er toch ook strenger moeten worden opgetreden tegen de mensen die vuilnis naast het afvalpunt zetten of etensresten op straat gooien. Als iedereen zich aan de afspraken houdt, valt er voor de ratten niet veel te halen."

Als het aanbod van voedsel vermindert in de buurt, kunnen de bestrijders ook effectief te werk gaan. Blom: "We vangen de ratten met behulp van voedsel. De dieren zijn dol op pindakaas en Nutella. Maar als ze overal in de buurt hun buikje rond kunnen eten, is het dweilen met de kraan open."

Woningcorporatie Rochdale laat weten snel met stadsdeel Zuidoost en de GGD om de tafel te willen gaan zitten om te praten over een gezamenlijke aanpak van het rattenprobleem in en rond Geldershoofd.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden