Flaporen, botox, lipliner, littekens, alles telt mee

Sarah Palin ('white trash') en John McCain ('Frankenstein') vorige week in Cincinnati. Foto AP/Al Behrman Beeld
Sarah Palin ('white trash') en John McCain ('Frankenstein') vorige week in Cincinnati. Foto AP/Al Behrman

Speelt het uiterlijk van de kandidaten een rol bij de Amerikaanse verkiezingen? ''You betcha!'' om met vicepresidentskandidaat en ex-schoonheidskoningin Sarah Palin te spreken. Voor mensen buiten Alaska: ja dus.

Het uiterlijk van Barack Obama is een permanent onderwerp van discussie. Er gaat geen dag voorbij of analisten mijmeren over de invloed van zijn huidskleur. Maar er zijn meer fysieke eigenschappen die aandacht verdienen. In de eerste plaats natuurlijk Obama's flaporen.

De presidentskandidaat 'waarschuwde' eind vorig jaar een columniste van de New York Times die het gewaagd had over zijn forse oren te schrijven. ''Dat ligt heel gevoelig,'' zei hij. ''Ik ben er in mijn jeugd verschrikkelijk mee gepest.'' Het was een grapje, maar rechts Amerika maakte ervan dat Obama een journalist had 'geïntimideerd'. ''De geeerde redder des vaderlands kan er niet eens tegen als hij met zijn oren wordt geplaagd,'' fulmineerde talkshowpresentator Rush Limbaugh. Hij doopte Obama om tot Barack Hussein Odumbo.

Obama's toenemende aantal grijze haren is ook een thema. Een gunstige ontwikkeling, luidt de conclusie. ''Grijze haren geven hem een presidentieel voorkomen,'' constateerde een campagnestrateeg.

Het is discutabel of een journalist aandacht moet besteden aan zoiets oppervlakkigs als het uiterlijk van een politicus, maar ik bevind me in goed gezelschap. De Washington Post zwengelde vorige week de discussie aan over een mogelijke botoxbehandeling bij vicepresidentskandidaat Joe Biden. Plastisch chirurg Barry Cohen kende geen twijfel. ''De strepen zijn weg op zijn voorhoofd. Absoluut zeker botox.''

Biden ontkent. De natie twijfelt. Uit een peiling op de website Huffington Post blijkt dat 47,61 procent denkt dat Biden aan de botox is. Slechts 24,83 procent vertrouwt de senator. Biden heeft de schijn tegen: hij is nogal bezig met zijn uiterlijk. Tijdens de Democratische conventie in Denver grapte hij tegen een bewaker: ''Als ik jouw haar had gehad, was ik president geweest. Dan had ik niet met dit baantje hoeven aanklooien.''

De verschijning van Sarah Palin trekt eveneens de nodige aandacht. ''Ze ziet er beter uit dan ik,'' merkte Biden scherp op. Linkse websites zijn nu echter een schandaal op het spoor: 'lipliner-gate'. Palin zou haar lippen dikker hebben gemaakt door ze aan te zetten met een getatoeëerd lijntje: 'de tattoo lipliner'. Dit maakt eens en voor altijd duidelijk dat Palin 'white trash' (tuig) is, menen de bloggende 'Oostkustsnobs'.

Rest John McCain, een Top gun-achtige playboy in zijn jonge jaren, maar nu underdog als het om uiterlijk gaat. De Republikein maakt van zijn zwakte een kracht. Hij pronkt volop met zijn gehavende voorkomen. ''Ik heb meer littekens dan Frankenstein,'' zegt hij vaak.(HET PAROOL)

Barack Obama ('Barack Hussein Odumbo') en Joe Biden (botox) in augustus in Springfield. Foto AP/M. Spencer Green Beeld
Barack Obama ('Barack Hussein Odumbo') en Joe Biden (botox) in augustus in Springfield. Foto AP/M. Spencer Green
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden