Update
Fitch waarschuwt Frankrijk en nog vijf eurolanden
Kredietbeoordelaar Fitch heeft vandaag gewaarschuwd voor een lagere kredietwaardering van Spanje, België, Slovenië, Italië, Ierland en Cyprus. Fitch waarschuwde ook voor de Franse kredietwaardigheid, maar handhaaft voorlopig de hoogste rating voor Frankrijk.
Volgens Fitch lopen de landen het risico dat ze een slechtere beoordeling krijgen van hun kredietwaardigheid. Dat kan ertoe leiden dat ze op den duur een hogere rente moeten betalen op staatsleningen. Volgens Fitch zal een afwaardering beperkt blijven tot 1 of 2 stappen en zal eind januari een besluit worden genomen.
AAA blijft
Fitch verlaagde de outlook van Frankrijk naar negatief, maar bevestigde de Franse AAA-rating. Fitch is van mening dat het risico is toegenomen dat Frankrijk door de schuldencrisis wordt meegezogen en dat het land het sterkst is blootgesteld aan escalatie van de crisis. Daar staat tegenover dat de hoge kredietwaardigheid van Frankrijk wordt gestut door zijn rijke en uitgebreide economie, aldus Fitch.
De kredietbeoordelaar gaf verder aan sceptisch te zijn over een oplossing voor de Europese schuldencrisis. Volgens Fitch is een 'alomvattende oplossing voor de crisis technisch en politiek gezien buiten bereik'.
Fitch stelt dat meer actieve en expliciete steun van de Europese Centrale Bank (ECB) nodig is om de risico's weg te nemen die kunnen leiden tot een liquiditeitscrisis in eurolanden. Als een oplossing uitblijft, zal de crisis voortduren met periodes van ernstige volatiliteit op de financiële markten, aldus het kredietbeoordelingsbureau.
Noodfonds
Het hoofd van het Europese noodfonds EFSF heeft vandaag laten weten dat er 600 miljard euro beschikbaar is om de schuldencrisis te bestrijden. Daarvan komt 200 miljard van het IMF, het Internationaal Monetair Fonds, zo heeft het hoofd van het EFSF, Klaus Regling, vandaag in Rome bekendgemaakt.
Volgens Regling beschikt het EFSF over 400 miljard euro aan financiële middelen en heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aangegeven 200 miljard euro beschikbaar te stellen om zwakke eurolanden te ondersteunen. Als meer nodig is, kan het noodfonds in maart verder worden vergroot, aldus Regling.
Volgens hem zullen de eurolanden er alles doen om de euro en de financiële stabiliteit in Europa te behouden. Italië en Spanje moeten volgens de EFSF-topman in 2012 samen voor minder dan 600 miljard euro aan staatsleningen herfinancieren. Regling denkt niet dat beide landen van de geldmarkten zullen worden afgesneden.
Permanent
Vanaf 1 juli is er een permanent Europees noodfonds (ESM), zo maakten premier Mark Rutte en andere EU-leiders vorige week bekend na afloop van het Europese topberaad. Oorspronkelijk was het begin gepland voor juli 2013. Het ESM zou dan het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen, dat vorig jaar werd opgericht. Het ESM kan voor 500 miljard euro hulp bieden.
Het noodfonds zal niet gaan opereren als een bank, meldde Rutte. Dit is een overwinning voor Duitsland dat wilde voorkomen dat het fonds toegang zou krijgen tot de ongebreidelde middelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze zal volgens de Franse president Nicolas Sarkozy worden belast met het beheer van de twee reddingsfondsen.