Fitch: vertrouwen in economie, Nederland houdt AAA-rating

De Nederlandse economie toont dit jaar een langzaam herstel na de krimp van de afgelopen twee jaar. Dat stelde kredietbeoordelaar Fitch vrijdag in een rapport waarin de AAA-rating van Nederland werd bevestigd.

Het kantoor van Fitch in New York. Beeld epa
Het kantoor van Fitch in New York.Beeld epa

Fitch verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,2 procent groeit. Daarmee is het ratingbureau iets minder optimistisch dan voorheen. Eerder werd voor 2015 een plus van 1,4 procent voorspeld. De bijstelling wijt Fitch aan de zwakkere vooruitzichten in de hele eurozone, die de Nederlandse export parten spelen.

Nederland wordt door Fitch onveranderd ingedeeld bij de landen met de hoogste kredietwaardigheid (AAA). Ook branchegenoot Moody's ziet Nederland als een 'triple A'-land. Standard & Poor's (S&P) ontnam Nederland eind 2013 die status. Bij S&P heeft Nederland het stempel AA+.

Fitch wees op het herstel van de Nederlandse huizenmarkt en het aantrekkende consumentenvertrouwen. Door de hoge schuldenlast van huishoudens blijft de groei van de consumptie volgens het bureau de komende tijd echter gering. Het overheidstekort neemt naar verwachting verder af, terwijl de staatsschuld dit jaar zijn hoogtepunt bereikt.

S&P handhaafde vrijdag de AAA-beoordeling van Duitsland. Luxemburg is het enige andere euroland dat dit predicaat draagt bij S&P. Buiten de eurozone worden onder meer Denemarken, Zweden, Zwitserland en Groot-Brittannië in de hoogste categorie ingedeeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden