Fiscus wil geld Bos en Lommer

AMSTERDAM - Bewoners van het Bos en Lommerplein moeten alsnog belasting betalen over de onkostenvergoeding die zij kregen toen zij hun huizen moesten verlaten. Ze brachten vanwege instortingsgevaar weken in hotels door.De bewoners van het plein zijn geschrokken en verbaasd door het bericht dat zij belasting moeten betalen over de dagvergoeding die zij vorig jaar ontvingen. Na de ontruiming van het Bos en Lommerplein - de constructie van de garage onder de woningen deugde niet en de gemeente vreesde instorting - keerde de gemeente de bewoners een dagvergoeding uit van twintig euro per volwassene en tien euro per kind. Het totaal beliep 300.000 euro. Volwassenen kregen gemiddeld 1640 euro, kinderen 820 euro. Het geld diende ter compensatie van de extra kosten die het gedwongen verblijf in een hotel met zich mee zou brengen.

De gemeente liet de ontheemde bewoners destijds weten dat zij het geld niet terug hoefden te betalen of op te geven bij de belastingdienst, aldus Kim Kesseler van de Vereniging van Eigenaren: ''We hebben dat destijds expliciet gevraagd en zijn nu dus ook onaangenaam verrast.''

Volgens de Belastingdienst moet het geld echter gezien worden als inkomen. De gemeente heeft er volgens een woordvoerder alles aan gedaan om de Belastingdienst op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. De gemeente compenseert het te betalen bedrag niet. De bewoners moeten de belastingdienst door middel van een nieuwe aangifte over 2006 zelf op de hoogte brengen van de daggeldvergoeding.

Bewoonster Klaartje Bax, die gisteren ook een brief van de fiscus kreeg, moet waarschijnlijk veertienhonderd euro ophoesten. ''Ik vind het heel vreemd, want het was een tegemoetkoming in de kosten, een soort schadevergoeding. Ik wacht eerst maar af of ik iets van de belastingdienst hoor, maar waarschijnlijk gaan we uiteindelijk wel bezwaar maken. Onze belastingadviseur vond het in ieder geval 'een heel interessante case'.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden