Fiscus slaagt er niet in uit te keren

DEN HAAG - Het lukt de Belastingdienst maar niet alle mensen het geld terug te geven waar ze recht op hebben. En als burgers zich dan met vragen bij de Belastingtelefoon melden, worden ze van het kastje naar de muur gestuurd.Woensdag spreekt de Tweede Kamer met staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën over de aanpak van de problemen bij de Belastingdienst.

''Mensen voelen zich afgepoeierd. Dat is de grootste frustratie,'' weet VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé. In een paar maanden tijd verzamelde ze op haar website 6500 klachten over de Belastingdienst.

De meeste klachten gaan over het niet terugkrijgen van te veel betaalde zorgpremie en de slechte service van de Belastingtelefoon. Ook blijkt het in de praktijk heel moeilijk toeslagen stop te laten zetten.

Vooral de problemen rond de zorgpremie zijn ernstig, meent Dezentjé. ''Het gaat om een groep van dertigduizend mensen die twee banen hebben of meerdere pensioenen. Zij hebben in 2006 en 2007 te veel ziektekostenpremie betaald. En het lukt de Belastingdienst niet dat in orde te maken. Ook in 2008 zullen zij weer te veel betalen.''

De problemen met de Belastingtelefoon spelen al jaren. Ook andere partijen in de Tweede Kamer maken zich druk over de slechte service en de onbereikbaarheid van de Belastingtelefoon.

Staatssecretaris De Jager meldde in een brief aan de Tweede Kamer dat de bereikbaarheid nog slechter is dan de Belastingdienst zelf aangaf. Als mensen de Belastingtelefoon bellen en de in-gesprektoon krijgen telt de fiscus ze niet mee. De staatssecretaris heeft beloofd de dienstverlening voortaan eerlijk te zullen meten.

Maar ook als de mensen de Belastingtelefoon wel bereiken, zijn de problemen niet opgelost. ''De kwaliteit van de antwoorden is vaak onder de maat of mensen worden niet teruggebeld terwijl dat wel beloofd is,'' aldus Dezentjé.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden