Fiscus niet over daggeld gepolst

AMSTERDAM - De gemeente is pas na de uitbetaling van de vergoedingen aan gedupeerde bewoners van het Bos en Lommerplein naar de fiscus gestapt met de vraag of de bedragen wel belastingvrij zijn. Dat blijken ze niet te zijn.Tijdens die gesprekken heeft de gemeente een voorstel van de Belastingdienst afgewezen waarin de gemeente de belasting op zich zou nemen.

Aan de bewoners had de gemeente eerder de verzekering gegeven dat de vergoedingen onbelast waren. Het gaat om het geld dat ze kregen toen ze een tijd uit hun huizen moesten wegens instortingsgevaar. Ze kregen deze week een brief waarin de gemeente meedeelt dat zij alsnog belasting moeten betalen over de onkostenvergoeding, die zij vorig jaar kregen. Het geld was voor de extra kosten die zij hadden.

Hun tijdelijke verblijf in hotels werd overigens al betaald door de gemeente.

Gera van Weenum van de Belastingdienst: ''Pas toen het geld was uitgekeerd, kwam de gemeente bij ons vragen of het wel belastingvrij was. Wij hebben tijdens de onderhandelingen hierover nog voorgesteld dat de gemeente de belasting voor haar rekening neemt, maar dat wilde zij niet.''

Bezwaar

Miriam Otten, woordvoerder van burgemeester Job Cohen, erkent dat de gemeente 'om principiële redenen geen deal met de Belastingdienst wilde'. ''Wij zijn daarin heel stellig geweest. Wij vinden het onzin dat de gemeente die ook zou betalen, terwijl wij al zo'n zes tot zeven miljoen euro hebben uitgegeven aan deze zaak.'' Van dat geld ging iets meer dan drie ton naar de bewoners. Otten: ''Het is nu een zaak van de bewoners om bezwaar te maken. Ons is het niet gelukt.''

Otten erkent dat de gemeente pas in in de loop van dit jaar met de fiscus is gaan onderhandelen 'over een coulante houding van de Belastingdienst'.

''Het heeft van onze kant inderdaad even geduurd, zegt ze.''

Lees vandaag verder in de krant:

Bos en Lommerplein dupe zelden gebruikte regel fiscus

AMSTERDAM - Deskundigen verbazen zich over de belasting die de fiscus wil heffen over de gemeentelijke vergoeding voor de geëvacueerde bewoners van het Bos en Lommerplein.

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden