Fiscal Cliff blijft politiek VS splijten

De onderhandelingen over de Amerikaanse begroting blijven voorlopig vastzitten op de vraag of en hoeveel Amerikanen meer inkomstenbelasting moeten gaan betalen. De Republikeinse leider John Boehner wil zijn plan, dat alleen voorziet in hogere belastingen voor jaarsalarissen van meer dan 1 miljoen dollar, voorleggen aan het Huis van Afgevaardigden. Daar lijkt het echter al te zullen stranden.

John Boehner. Beeld afp
John Boehner.Beeld afp

De Democraten hebben al aangegeven niets in het plan te zien, omdat de voorgestelde belastingverhogingen niet ver genoeg gaan. Veel Republikeinen zijn echter ook tegen, omdat ze helemaal geen hogere belastingen willen accepteren. Ondanks de meerderheid die de Republikeinen in het Huis bezitten, lijkt het daardoor moeilijk om voldoende stemmen voor het plan te krijgen.

Akkoord
Beide partijen moeten voor het einde van het jaar een akkoord zien te bereiken over maatregelen waarmee de Amerikaanse staatsschuld op termijn kan worden teruggedrongen. Lukt dat niet, dan treden automatisch belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van 600 miljard dollar in werking. Die zouden een zware rem zetten op de groei van 's werelds grootste economie.

Kredietbeoordelaar Fitch noemde die 'fiscal cliff' woensdag het belangrijkste gevaar voor de wereldeconomie op de korte termijn. De 'onnodige recessie' die door alle maatregelen zou ontstaan zou ook de groei van andere landen in gevaar brengen. Fitch verwacht wel dat er uiteindelijk een compromis zal worden bereikt. Ook beleggers lijken hier nog in te geloven. Zij zetten de beursgraadmeters op Wall Street dinsdag ondanks het politieke gesteggel op een overtuigende winst.

Plan B
Voorlopig is de oplossing echter nog niet in zicht. Door zijn 'Plan B' nu in stemming te brengen zou Boehner president Obama vooral onder druk willen zetten om in te stemmen met voor Democraten moeilijk te verteren bezuinigingen op gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Daarbij zou hij ze willen dwingen hun eisen voor belastingverhogingen te beperken.

'We moeten zoveel mogelijk belastingbetalers beschermen als we kunnen', stelde Boehner in een toelichting op zijn plan. 'Ons plan B beschermt alle Amerikanen die minder dan 1 miljoen dollar verdienen.'

Republikeinse adviseurs lieten ondertussen wel weten dat het voorstel vooral moet worden gezien als een manier om de onderhandelingen met Obama aan de gang te houden. Het Witte Huis hield de moed er dan ook in. 'We hebben de historische kans om iets te bereiken wat we al heel lang willen in Washington', stelde een woordvoerder. 'We kunnen met een door beide partijen gesloten compromis in totaal 4 biljoen dollar van ons tekort afhalen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden