Fiscaal voordeel voor rijke particulieren die investeren in Rembrandts

De Belastingdienst maakt het voor rijke particulieren aantrekkelijker om te investeren in de aanschaf van de twee schilderijen van Rembrandt die het kabinet en het Rijksmuseum naar Nederland willen halen. Dat meldt het Financieel Dagblad (€).

Redactie
Rembrandts portret Oopjen Copit Beeld -
Rembrandts portret Oopjen CopitBeeld -

Een bestaande regeling waarmee particulieren erfbelasting kunnen betalen met kunst wordt verruimd, aldus de krant. Rijke Nederlanders die geld steken in de aanschaf van de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, krijgen zo een fiscaal voordeeltje.

Het voorlopig koopcontract voor de aankoop van twee Rembrandts is vorige week getekend. Het kabinet trekt de buidel voor 80 miljoen, voor de andere 80 miljoen gaat het Rijksmuseum op zoek. Daarvan komt 12,5 miljoen euro uit eigen middelen en van fondsen, zoals de Vereniging Rembrandt, licht directeur Wim Pijbes toe aan de krant. De overige miljoenen verwacht hij van vermogende particulieren te krijgen. Het msueum is al in gesprek met potentiële geldschieters.

De betreffende regeling geldt voor kunstvoorwerpen die van nationaal cultuurhistorische of kunsthistorische waarde zijn. Voor de aanschaf van de Rembrandts stelt de Staat 80 miljoen euro beschikbaar. Van de overige 80 miljoen komt 12,5 miljoen uit eigen middelen van het Rijksmuseum en van fondsen, zoals de Vereniging Rembrandt. De overige 67,5 miljoen moet bij vermogende particulieren vandaan komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden