Firma Speijkervet

Topzaak voor volkse prijzen

Het logo is een varkenskop en 'het beest' verwerken ze in eigen huis. Tot bijvoorbeeld rillettes, preskop, paté en ham, maar ook in hoofdgerechten. Niet ruig, maar piekfijn.

Firma Speijkervet moet je eigenlijk zeggen. Het is een grote zaak op de hoek van de Admiraal de Ruyterweg en de Van Speijkstraat. Vroeger zat daar de prachtige banketbakkerij Limmen, die ooit bovenaan eindigde bij mijn amandelspeculaastest en verder ook altijd hoog scoorde.

Wat ooit de winkel was, is nu de bar en de bakkerij is het restaurant. Buiten, in de groene binnentuin, kun je ook nog loungen en op straat staan dezelfde ruwe picknicktafels als daar.

Maar waar wij zitten, zijn de tafels met linnen gedekt en ziet alles er piekfijn uit. Niets ruig. Er klinkt muziek, maar niet te opdringerig.

Volgens de dienstregeling kun je hier van twaalf tot vijf uur 's middags lunchen, maar vanaf elf uur is er een saucijzenbroodje, net zoals bij Limmen.

We beginnen met de mosselen met witbier, mayonaise en peterselie (€9,50). Zeer royaal en buitengemeen lekker, waarbij het natuurlijk helpt dat de mosselen dit jaar zeer mals zijn.

Hoewel die mosselen eigenlijk voldoende voor twee zijn, laten we ook 'een vleesbordje' van 'het beest' aanrukken. Deze week verwerken ze een half varkentje, een Duroc, wat een rood Amerikaans showvarken is. Overigens is hun logo een varkenskop; dat is al veelzeggend.

Op het bordje liggen fluwelige rillettes, hartige preskop, vol smakende, smeuïge pâté de campagne en mooie gekookte ham, met uitstekende zelfgemaakte piccalilly (€9,50). De bestelling is niet meteen doorgekomen; daarom moeten we nog wat extra wachten om de vleeswaar op temperatuur te laten komen. Een goed oog voor details. Natuurlijk kloppen ook brood en boter!

Ze hebben hier ook een reeks hartige taarten, zoals die met filo, Cornish pasty en iets met wild zwijn, in kleine en grote maten. Dat is voor een volgende keer (die zeker komt!).

Wij gaan door met de voortreffelijke zelfgemaakte ravioli, mooi al dente en gevuld met rode biet, in een bordje met beurre noisette, raapstelen en pecannoten (€11,00; grote portie €15,50).

De riso nero met paddenstoelen en parmezaan is smeuïg als risotto (wat hij natuurlijk niet is), met erg mooie saus. Deze chef blijkt een meester in dat soort sausen te zijn (€8,50/€14,00 - de kaart zei €9,50!).

Als hoofdgerecht lijkt ons de côte de porc van hetzelfde Durocvarken heel aardig te zijn. Deze komt met kapucijners, cantharellen en dragonjus. De afzonderlijke onderdelen zijn oké, behalve dan de harde en vrij smakeloze kapucijners uit blik. Verse zijn er nu niet, dat weet ik, maar diepvrieskapucijners zijn dan een goed alternatief. Die zijn malser en hebben meer smaak. De jus is weer goed, maar het hele gerecht ontbreekt het aan contrast, spanning en balans. Bij kapucijners en varkensvlees moet je voor iets zuurs zorgen. Gepickelde groenten, augurkjes, piccalilly, wat dan ook, om een en ander los te laten komen. Jammer (€18,50). Hetzelfde garnituur bieden ze aan bij de gegrilde ribeye.

Het andere hoofdgerecht is vis pot au feu ('veu' staat op de rekening) van schelvis en schelp- en schaaldieren: mosselen en een kreeftenstaartje (€17,50). Zeker voor dat zachte prijsje een voortreffelijk gerecht.

De punt brownie met ganache met half geslagen room is rijk en machtig (€6,00) en de zelfgemaakte sorbets (€6,00) zijn goed, al wordt de sorbet van blauwe bessen als bosbessen gepresenteerd. Die smaken niet alleen anders, maar zien er ook anders uit - bosbessen hebben zwart vlees, dat van blauwe bessen is groen, al kleuren ze, verwerkt, rossig door de schil.

De wijnkaart is overzichtelijk en is net zoals de spijskaart vriendelijk geprijsd; de kwaliteit van het geheel is bovengemiddeld, de prijzen zijn laag.

Met nog een enkele kleine aanpassing (balans!) is Speijkervet een topzaak in een volksbuurt voor volkse prijzen. Daar lusten we wel pap van!

9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden