Update

Fiod doet inval bij VVD'er Hooijmaijers

Ton Hooijmaijers tijdens een debat met Provinciale Staten. ANP Beeld
Ton Hooijmaijers tijdens een debat met Provinciale Staten. ANP

AMSTERDAM - Ton Hooijmaijers (VVD) is zich 'het leplazarus' geschrokken toen woensdag de opsporingsdienst Fiod-ECD en de Rijksrecherche zijn woning in Amsterdam binnenvielen.

Hij wordt er van verdacht zowel in zijn periode als Amsterdams wethouder Economische Zaken als in de hoedanigheid van bestuurder van de provincie Noord-Holland (Ruimtelijke Ordening en Financiën) steekpenningen te hebben aangenomen. Hooijmaijers ontkent. ''Als het zo was, hadden ze me wel opgepakt. Na het Icesave-IJslandgedoe word ik in korte tijd voor de tweede keer geschoren. Of moet ik zeggen vernietigd?''

De Fiod nam administratie in beslag, niet alleen bij Hooijmaijers thuis maar ook bij zijn moeder en zijn boekhouder. Op het adres van zijn moeder staat een vennootschap ingeschreven die adviezen aanbiedt. ''Ik heb niet de indruk dat Hooijmaijers als foute lobbyist is bezig geweest,'' zegt zijn raadsman Frits Schneider. ''Ik kan me voorstellen dat een oud-bestuurder gevraagd wordt voor advies. Maar er is geen sprake van toestanden zoals in Engeland, waar volksvertegenwoordigers geld vroegen voor lobbywerk. Volgens Schneiders is de vennootschap op advies van de belastingdienst op het adres van moeder Hooijmaijers gevestigd.

Volgens de ex-gedeputeerde is de vennootschap daar gevestigd omdat hij het het bedrijfje ooit met zijn inmiddels overleden vader is begonnen en 'zo heb ik een excuus om elke week bij mij moeder langs te gaan'.

Schneider merkt op dat de verdenking van omkoping geldt voor de periode 2001-2010. ''Hij zou dus zowel als wethouder als gedeputeerde zijn omgekocht. Wonderlijk.'' Dat Hooijmaijers niet is opgepakt, ziet Schneider als teken dat de verdenking meevalt. ''Er wordt breed gezocht.''

Landsbanki-affaire
Ton Hooijmaijers (VVD) stapte in juni op als gedeputeerde vanwege de Landsbanki-affaire, waarbij de provincie Noord-Holland 78 miljoen kwijtraakte. Commissaris van de Koningin Harry Borghouts overleefde deze affaire maar trad in september alsnog af toen hij opnieuw kritiek kreeg, nu onder meer op zijn gebrekkige controle van de declaraties van Hooijmaijers die met de provinciale creditcard voor duizenden euro's opnam zonder achteraf bonnetjes te kunnen overleggen.

De geldopnames gebeurden vooral in Hong Kong in 2007 en 2008. Later werden taxikosten opgevoerd, zonder bonnetjes. Uit het overzicht van de door het Haarlems Dagblad opgevraagde declaraties bleek verder dat Hooijmaijers vaak uit eten ging in dure restaurants met slechts één tafelgenoot. Ook vorderde hij kleine bedragen terug, zoals betaaltv in buitenlandse hotelkamers, en een broodje kaas in Spanje. Met een beleidsdirecteur ging Hooijmaijers eten in het Okura voor 295 euro.

''Die bonnetjes-affaire was allemaal flauwekul. Ik heb alles terugbetaald om van dat gedoe af te zijn,'' aldus Hooijmaijers. Hem was verteld dat de inval van gisteren niet bekend zou worden gemaakt. ''Dat is niet gelukt. Ik zit klaarblijkelijk in de hoek waar de klappen vallen. Ik ben werkloos en wilde met advisering weer aan de slag gaan. Dat kan ik nu voorlopig vergeten.''

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie wil niet bevestigen dat Hooijmaijers wordt verdacht maar zegt wel dat gisteren in twee woningen en bij zes bedrijven gezocht is naar bewijzen voor ambtelijke corruptie en omkoping. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden