Finse bank waarschuwt voor oplopende schuld

Finland zou zijn overheidsschuld flink kunnen zien stijgen, als het land niet een streng hervormingsprogramma invoert. De Finse centrale bank waarschuwde vrijdag de overheid voor het dreigende gevaar van een groeiende schuld.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de bank moet de regering van het enige Europese land met een stabiele AAA-waardering bij alle grote kredietbeoordelaars, zich strak aan een hervormingsprogramma houden, waarbij de netto-uitgaven met circa 9 miljard euro moeten worden verkleind. Anders riskeert Finland om over 15 jaar met een overheidsschuld van 110 procent van het bruto binnenlands product (bbp) opgezadeld te raken.

Finland had in 2012 een schuld van 53,6 procent van de economie. Als het reeds dit najaar afgesproken hervormingsplan streng wordt doorgevoerd, zou de schuld in 2030 kunnen uitkomen op 70 procent van het bbp.

Het Noord-Europese land kampt onder meer met een tanende papierindustrie en problemen bij het ooit leidende Nokia-concern. Ook het consumentenvertrouwen is de afgelopen tijd verzwakt. Economen waarschuwen voor de sterke vergrijzing van de bevolking, waarbij de kosten voor de ouderenzorg na 2020 fors zullen oplopen.

De Finse economie groeit dit jaar naar verwachting met 0,8 procent. Afgelopen jaar was er sprake van een krimp met 1,2 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden