Column

Finland!

THEODOR HOLMAN

Bent u wel eens in Suomi geweest? Ik wel. Op een filmfestival.

Finland heeft slechts vijf miljoen inwoners, dus vroeg ik de festivaldirecteur: "Hoe kan het dat Finland betere speelfilms maakt dan Nederland?" De festivaldirecteur, een aantrekkelijke Finse, zei met een mooi accent: "Holland? That's soft money."

Soft money - ik had nog nooit van die uitdrukking gehoord, maar het betekent: geld dat je niet terug hoeft terug te betalen, zoals subsidiegeld of geld van de omroepen. Finland kende dat niet. Bedrijven sponsoren films, maar die willen wel first position.

Dat was een term waar ik ook nog nooit van had gehoord. First position betekent dat een bedrijf dat geld geeft, als eerste wenst te worden terugbetaald. En om er zeker van te zijn dat je terugbetaalt, moet je iets in onderpand geven. Dat kan in de vorm van de rechten van je film, of een deel van de rechten. In Amerika blijkt dit ook gebruikelijk te zijn. Sony Classic wil misschien wel geld in je film steken, maar dan wil het wel een garantie en first position. Als je meer dan één sponsor hebt, geef je de één first position met als onderpand een klein beetje rechten, de volgende krijgt second position en wat meer rechten, de derde... etc. etc. Heel redelijk eigenlijk.

Het vreemde is dat bij de Europese vergaderingen om Griekenland te redden Nederland geen first, second of whateverposition heeft gevraagd en ook geen onderpand. Dit komt doordat Nederland heel erg gewend is aan soft money: je geeft domweg geld, zonder dat je het terug hoeft te hebben.

En nu zijn we te laat - en lijkt Finland spekkoper te zijn. Hoe komt het dat Nederland (en niet alleen Nederland) deze fout heeft gemaakt? Doordat ze weigeren Griekenland te zien als een bedrijf dat zijn werknemers te veel betaalt terwijl ze niks hebben geproduceerd. Hadden ze Griekenland bedrijfsmatig behandeld, dan was het land gewoon failliet gegaan, zoals een bedrijf ook failliet kan gaan. En dan? Dan niks. Dan waren er banken omgevallen, zeggen De Jager en Rutte. Nou en? En dan hadden Nederlandse ondernemers die handelden met Griekenland hun geld niet gekregen, zeggen ze ook. Ja, dat is toch ondernemersrisico?

Maar goed, wij betalen Griekenland nu dus soft money. Het is een slechte film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden