Financiële wereld houdt adem in

De New York Stock Exchange. Foto EPA/Justin Lane

AMSTERDAM - De financiële markten leken donderdag enigszins tot bedaren te komen. Reddingsacties van overheden en centrale banken konden de Europese en Amerikaanse beurzen, gezien het wisselvallige koersverloop, echter nog niet helemaal overtuigen.

In een poging de krapte op de geldmarkten te verlichten, pompte de Europese Centrale Bank (ECB) daarin donderdag een recordbedrag van 100 miljard dollar. Ook kondigde de ECB aan banken de komende maanden ongelimiteerde kredieten in euro's aan te bieden met een looptijd van een week.

De actie volgt op een gecoördineerde renteverlaging woensdag van de ECB, de Amerikaanse Federal Reserve en de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zweden en Zwitserland.

In IJsland heeft beursbedrijf OMX donderdag besloten de beurshandel stil te leggen vanwege de ''ongewone marktsituatie'' in het land. De beurs in Reykjavik wordt sterk gedomineerd door de drie grote banken Kaupthing, Landsbanki en Glitnir. Donderdag nam de IJslandse regering ook de volledige controle bij de grootste bank van het land Kaupthing, zodat nu alledrie de banken zijn genationaliseerd. Maandag moeten de deuren van de beurs weer open gaan.

De problemen bij de IJslandse banken dreigen ook Britse lokale besturen zwaar te treffen. Volgens Britse media gaan gemeentes en graafschappen mogelijk voor honderden miljoenen ponden het schip in.

De Ierse regering liet donderdag weten de garantie op spaartegoeden die het eerder afgaf voor de grootste banken van het land, uit te breiden naar vijf buitenlandse banken met activiteiten in Ierland. Het gaat om de Postbank, een gezamenlijke onderneming van het Ierse An Post en Fortis, de Noord-Ierse Ulster Bank, het Britse HBOS en First Active, en de IIB bank, een dochter van de Belgische KBC.

Ook de Italiaanse regering meldde bereid te zijn banken te steunen en spaarders te beschermen. De regering beloofde voldoende fondsen beschikbaar te stellen als een bank dreigt om te vallen.

In Nederland stelde verzekeraar Aegon donderdag maatregelen te treffen om zijn kapitaalbuffers te verstevigen. Aegon gaat onder meer inkomsten uit premies voortaan vaker op zak houden om de kaspositie te versterken. Het bedrijf gaat minder in aandelen beleggen en meer in veiliger beleggingen als obligaties. Aegon maakte ook een financiële tegenvaller bekend van 275 miljoen euro.

De regeringen van België, Frankrijk en Luxemburg stelden donderdag garant te staan voor alle leningen die Dexia vanaf nu aangaat bij andere financiële instellingen. Ook de nieuwe obligaties die de bank uitgeeft, vallen onder de garantie.

De beursgang van het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn, die voor 27 oktober gepland stond, is wegens de onrust op de financiële markten uitgesteld. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden