Financiële ramp dreigt voor AMC en VU

Voor Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc dreigt een financiële ramp nu blijkt dat ze voor vele miljoenen leningen hebben afgedekt met derivaten. Bij het AMC ging het vorig jaar om een schuld van 45 miljoen, bij het VUmc om 18 miljoen euro.

Het VU medisch centrum in Amsterdam. Beeld anp
Het VU medisch centrum in Amsterdam.Beeld anp

In heel Nederland blijken ziekenhuizen voor een half miljard in het rood te staan dankzij derivatenhandel. De contracten zijn een 'tijdbom', zegt universitair docent Robin Litjens van Nyenrode Business Universiteit op basis van een steekproef onder zorginstellingen.

Veel ziekenhuizen hebben de rente op hun leningen laten vastzetten via rentederivaten, contracten met de bank om gedurende een bepaalde periode de variabele rente te ruilen tegen een vaste rente. Door de lage rente pakt dat nu zeer ongunstig uit.

Niet alle derivaten worden gebruikt om bestaande risico's af te dekken. Zo heeft het VU Medisch Centrum voor 46,8 miljoen euro aan derivatencontracten uitstaan voor leningen die nog niet eens zijn afgesloten. De Rotterdamse woningcorporatie Vestia, die dit jaar voor miljarden verlies maakte, had vergelijkbare constructies. Ook het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp staat voor drie miljoen in het rood, waarvan twee miljoen voor leningen die nog niet zijn afgesloten.

Volgens Litjens is er alle reden om alarm te slaan. "Zoals het er nu uitziet raken ziekenhuizen heel veel geld kwijt aan de financiering van deze contracten. Het voortbestaan van een ziekenhuis kan uiteindelijk zelfs afhangen van wat de rente gaat doen."

Exacte cijfers over de reële marktwaarde van de contracten ontbreken vaak. Het OLVG heeft twee miljoen euro schuld, andere Amsterdamse ziekenhuizen vermelden niets over derivaten in hun jaarrekening.

Kijk vandaag in Het Parool voor de ' Top 10 ziekenhuizen met derivatenschulden'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden