Financiële problemen voor huurders Hilwiscomplex door oude verwarming

Oudere en minder kapitaalkrachtige huurders in het Hilwiscomplex in de Amsterdamse Rivierenbuurt raken steeds verder in de financiële problemen. Zij draaien op voor de kosten van een oude verwarmingsketel in de kelder van de Wolkenkrabber.

Ton Damen en Hanneloes Pen
null Beeld Google Street View
Beeld Google Street View

Dit blijkt uit een rondgang bij de bewoners van de appartementen in de Churchilllaan, de Rooseveltlaan en het Merwedeplein. Het gaat om ongeveer 95 huurders, overgebleven van een groep van bijna driehonderd. Andere huurders en eigenaren plaatsten een eigen cv-ketel.

De Huurcommissie besloot eerder de rekeningen voor de stookkosten te halveren voor de jaren 2007 tot 2010, maar de kantonrechter heeft dat op 8 mei teruggedraaid. De rekening over 2012 moet voor 85 procent betaald worden, over die van 2011 wordt nog juridisch gevochten.

De rechter vindt dat verhuurder Rappange wel degelijk voldoende heeft geprobeerd een oplossing te bereiken. Het Wijksteunpunt Wonen (WSW) besloot het vonnis niet aan de bewoners toe te sturen. In plaats daarvan schreef het een brief met de voornaamste conclusies.

Voor sommige woningen liepen de stookkosten op tot tienduizend euro per jaar. De meeste huurders die nog een eigen ketel hebben, dachten dat ze met de uitspraken van de Huurcommissie op zak de strijd met Rappange en eigenaar Variaprop aankonden. Ook daarom wilden ze geen ketel van zesduizend euro kopen.

De gemeente probeert intussen met Rappange en bewoners te werken aan een oplossing. Dat zou een fonds worden, waaruit bewoners geld voor een nieuwe ketel kunnen lenen.

Harry Mertens, voorzitter van de Bewonerscommissie van het Hilwiscomplex, is teleurgesteld. 'Ik had dit niet verwacht.' Bart Postma van Rappange vindt het een vervelende kwestie. 'We gaan niet graag naar de rechter', zegt hij. 'Maar we hadden een zaak. De rechter heeft ons bijna volledig gelijk gegeven.' Ook hij hoopt dat de mediation succes heeft.

Lees vandaag (23-5) meer in Het Parool: 'De ruimte wordt onbetaalbaar'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden