Financiële fondsen kelderen door zorgen crisis

De aandelenbeurzen in Europa zijn maandag met zware verliezen aan de nieuwe handelsweek begonnen. De financiële fondsen eindigden diep in het rood door toenemende zorgen over de Griekse schuldenproblematiek en de mogelijke gevolgen van de crisis voor de bankensector.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het slot van de handel een verlies van 7,62 punten (2,8 procent) op 268,48 punten. De MidKap-index zakte 11,93 punten (2,6 procent) tot 453,83 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt daalden tot 2,3 procent. De hoofdindex in Parijs ging 4 procent omlaag.

Beleggers maken zich steeds meer zorgen dat Griekenland in gebreke zal blijven met het aflossen van zijn schulden. Ook zijn er zorgen dat de kredietwaardigheid van de grote Franse banken kan worden verlaagd door kredietbeoordelaar Moody's. De banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole, die een grote blootstelling hebben aan Griekenland, zouden zich voorbereiden op een afwaardering.

Dit zette de gehele financiële sector in Europa sterk onder druk. Société Générale zakte in Parijs 10,8 procent, BNP Paribas en Crédit Agricole doken respectievelijk 12,4 en 10,6 procent omlaag. Het Franse verzekeringsconcern Axa zakte 9,7 procent.

In Frankfurt daalde Commerzbank 8,3 procent en Deutsche Bank leverde 7,3 procent in. Verzekeraar Allianz ging 6,5 procent omlaag. Het Britse Royal Bank of Scotland daalde 3,4 procent.

In Amsterdam behoorden de financiële fondsen ook tot de grootste dalers in de AEX. ING verloor 8,6 procent en Aegon duikelde 4,5 procent omlaag. In de MidKap voerde SNS Reaal de dalers aan met een min van 10,3 procent.

Andere opvallende verliezers in de AEX waren onder meer roestvrijstaalconcern Aperam (min 6,1 procent), navigatiebedrijf TomTom (min 5,1 procent) en vastgoedonderneming Corio (min 6,8 procent).

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam was Swedish Automobile een opvallende stijger. Het aandeel van het moederbedrijf van Saab sprong 131 procent omhoog tot 81 cent. De vakbonden Unionen en Ledarna hebben maandag een aanvraag ingediend voor het faillissement van Saab. Saab heeft op zijn beurt bij de rechtbank hoger beroep aangetekend tegen de afwijzing voor bescherming tegen schuldeisers.

De euro was 1,3645 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 88,35 dollar. Brentolie ging 0,4 procent omhoog tot 113,18 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden